latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:45 | Аутор: СРНА

Организацијама цивилног друштва 900.000 евра

ЕУ је додијелила је 900.000 евра бесповратниних средстава организацијама цивилног друштва у БиХ намијењених јачању демократије и људских права, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

Бесповратна средства добило је укупно пет пројеката, у чију реализацију је укључено 13 организација, које ће радити на заштити и промоцији људских права у БиХ.

Подршка је обезбијеђена у оквиру Европског инструмента за демократију и људска права /ЕИДХР/, који представља наставак досадашње подршке ЕУ организацијама цивилног друштва у БиХ под истим програмом.

Шеф овог пројеката у Делегацији ЕУ у БиХ Ајша Адровић Бешлагић представила је данас у Сарајеву награђене пројекте и истакла континуирану подршку ЕУ организацијама цивилног друштва у њиховом раду на побољшању заштите људских права и демократизације у БиХ.

"Ове године стратешки приступ ЕИДХР-а је посебно усмјерен на рањиве категорије. Награђени пројекти крећу се од промовисања и заштите дјеце, жена, старијих особа и ЛГБТ лица, до заштите права потрошача и корпоративне заштите људских права. Надамо се да ћемо у предстојећем раздобљу видјети конкретне резултате у свим наведеним подручјима", навела је Бешлагићева.

ЕИДХР је посебан програм ЕУ који нуди независност дјеловања, што је веома битно у сарадњи с организацијама цивилног друштва на националном нивоу, чиме је ЕУ конкретно доказала своју опредијељеност заштити и промовисању демократије и људских права у земљама које нису чланице ЕУ, како би се боље ускладиле са стандардима ЕУ.

Укупни буџет за ЕИДХР од 2014. до 2020. године, на глобалном нивоу, износи више од 1,3 милијарде евра.

Организацијама цивилног друштва које се баве заштитом људских права у БиХ, омогућено је пријављивање пројеката и до сада су били веома успјешни у повлачењу средстава, не само националним оквиром ЕИДХР-а, него и позивима за подношење приједлога из глобалне компоненте програма.