latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:47 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Мерџо: Крајње вријеме да високи представник напусти БиХ

Крајње је вријеме да високи представник напусти БиХ и све док се то не догоди она неће бити суверена нити ће у пуном капацитету ући у процес европских интеграција, рекао је генерални секретар Хрватског народног сабора Јосип Мерџо.
Јосип Мерџо - Фото: СРНА
Јосип МерџоФото: СРНА

Мерџо је изјавио да се политичко Сарајево противи измјени Изборног закона јер им садашњи модалитет омогућава да другима бирају политичке представнике.

Говорећи о упутству Централне изборне комисије /ЦИК/ о начину попуне Дома народа Парламента Федерације БиХ, Мерџо је рекао да ЦИК нема надлежност да доноси такве одлуке.

"То је искључиво питање Изборног закона, односно Парламента БиХ гдје треба да се усвоје измјене и допуне Изборног закона у складу са одлуком Уставног суда. Само седмицу или двије након одлуке ЦИК-а сарајевске странке су пожуриле доставити попис изасланика и кандидата за Дом народа, иако су првобитно подигли халабуку око одлуке ЦИК-а", рекао је генерални секретар ХНС-а.

Он је подсјетио да су неки чак најављивали да ће блокирати све процесе успостављања власти због одлуке да се користи попис из 2013. године а не онај из 1991.

Према његовим ријечима, суштина је да је Устав БиХ посљедица мировног споразума којим су закључени ратни сукоби и да су га потписале три политичке и војне компоненте са врло јасним одредницама коме ко припада.

Мерџо је оцијенио да се под кринком такозваних грађанских странака води један великобошњачки концепт, пренијели су медији у ФБиХ.

"На основу Устава и онога што у њему стоји, тај концепт неће никада заживјети. Темељна поставка Устава су три конститутивна народа. БиХ на томе почива и то је чини државом као таквом. Грдно се варају сви они који мисле да то мијењају", поручио је Мерџо.