latinica  ћирилица
18/01/2019 |  16:19 | Аутор: СРНА

Лавров: Санкције засноване на пристрасним и тајним подацима

Нова правила ЕУ о увођењу санкција онима који се сматрају одговорнима за производњу и употребу хемијског оружја могла би бити заснована на пристрасним и тајним подацима, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је на конференцији за новинаре у Москви рекао да се такви незаконити поступци против Конвенције о хемијском оружју не легализују кроз преговоре, већ гласањем и доношењем одлука које су контрадикторне међународном закону.

Лавров је истакао да је спорна одлука ЕУ о санкцијама једна од одлука које се доносе на поменути начин.

"Прво се одређена правила, која нису у складу са међународним законом, постављају агресивним поступцима у УН и Организацији за забрану хемијског оружја. Затим ће подаци почети да се добијају на основу ових правила. Постоји ризик да би информације могле бити пристрасне или тајне", истакао је Лавров.

Шеф руске дипломатије додао је да се одређене особе након ове процедуре почињу кажњавати на основу поменутих тајних одлука и података, јавио је ТАСС.

Европски савјет усвојио је 15. октобра 2018. године нова правила о санкцијама повезаним са хемијским оружјем.

ЕУ ће моћи да уводи рестрикције појединцима и компанијама за производњу и употребу хемијског оружја било гдје у свијету, без обзира на њихову националност и без обзира на то гдје се налазе.

Санкције ће бити увођене свима онима који су директно одговорни за производњу или употребу хемијског оружја, као и онима који помажу и сарађују у таквим радњама или су повезани са лицима која то чине.