latinica  ћирилица
18/01/2019 |  17:45 | Аутор: infobijeljina.com

Дашница и даље пуста - СРД "Риба" још увијек без обећаних средстава

Спортском риболовном друштву "Риба" из Бијељине још увијек нису дозначена средства за порибљавање канала Дашница која је требало да обезбиједе Градска управа, Воде Српске и фирма Бук-промет која је извођач радова на уређењу канала, јер је чим су радови почели дошло до помора рибе, потврдио је за ИнфоБијељина предсједник друштва Миодраг Ђукић.
Дашница        (Фото:InfoBijeljina.com) -
Дашница (Фото:InfoBijeljina.com)

Радови на уређењу канала почели су у јуну 2018. године, уз најаву да ће умјесто првобитно планираног бетона, обала и дно канала бити обложени природним материјалима да би се у водотоку сачувао живи свијет, а онда је, само шест дана касније, по испуштању воде из канала дошло до помора рибе.

Сви актери су кренули у потрагу за кривцем, а резултат је био договор да се обезбиједе средства за порибљавање канала и санацију штете која је настала.

Ђукић подсјећа да је тада договорено да се обезбиједе средства у износу од 16.000 КМ, на начин да извођач радова Бук-промет обезбиједи 6.000 КМ, а градска управа и Воде Српске по 5.000 КМ.

- Ми до данас та средства нисмо добили. То је нешто што су они добровољно прихватили и ми смо одиграли максимално коректно, водећи рачуна о интересима града и свега осталог. Ако ових дана не остваримо ништа, ми ћемо сазвати конференцију за штампу, а надам се да нећемо предузимати, условно речено, неке радикалније мјере, које укључују и протест спортских риболаваца - каже Ђукић.

Он наводи да ће на такве кораке бити принуђени уколико им средства не буду дозначена у наредних мјесец - два дана.

- То је период који нам је потребан да бисмо сачинили планове порибљавања, ми имамо обавезу према нашим спортским риболовцима, а немамо других могућности да тај посао завршимо - каже Ђукић и додаје да очекује и подршку јавности.

Уређење канала је предвиђено у дужини од два километра и шесто метара, а са обје стране ће бити изграђено преко четири километра стаза - пјешачких и бициклистичких.

Вриједност радова је 2,3 милиона евра, а рок за њихово извођење 540 дана.