latinica  ћирилица
18/01/2019 |  18:37 ⇒ 19/01/2019 | 08:32 | Аутор: РТРС

Наставити добру сарадњу са Русијом - поручио Додик (ФОТО)

У оквиру посјете предсједника Руске Федерације Србији, јуче је одржан и посебан састанак Владимира Путина са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић.

Додик је Путину нагласио да је за Српску најважније да осигура енергетску стабилност кроз гасоводе, и упознао га је са условљавањем за приступањем НАТО-у из Сарајева.

Република Српска на радару је предсједника највеће земље свијета и то је чињеница која свакако није занемарљива. Путин је још уочи доласка најавио да је сарадња са Српском у оквиру дејтонске БиХ на обострану корист, а јуче је за делегацију Српске нашао времена за одвојен састанак и то Додику лично поновио, наводећи да му је драго да се односи добро развијају.

Фото: Sputnik / Mihail Klimentьev

Изборни резултати су, међутим, ствар која се у БиХ не поштује и Додик је Путину објаснио тренутну ситуацију са формирањем власти и политику условљавања од стране Сарајева.

- Путин већ зна све о томе. Имамо стрпљења, нама то и није нека потреба, али ако неко хоће да разгради БиХ онда нама само помаже неимплементацијом резултата, истакао је Додик.

Додик и Путин разговарали су о санкцијама и ударима које трпе са запада, с тим што је Русија моћна сила која то може лакше да поднесе, док је сваки удар на Републику Српску удар на нашу цјеловитост, рекао је Додик.

Предсједница Српске захвалила се Путину што је Русија била брана против међународних конструкција, којима су сатанизовали Републику Српску.

Фото: kremlin.ru

- То је много година био једини глас и једини начин на који смо могли да се супротставимо разним фабрикацијама и конструкцијама које су прављење на рачун Републике Српске и наравно да ће народ Републике Српске увијек бити захвалан за тако нешто, рекла је Цвијановићева.

Русија је, за Српску, велики улагач и Додик је нагласио важност наставка производње у Рафинерији нафте у Броду, упркос неповољном пословном окружењу на глобалном тржишту, каже, двије руске компаније требало би да учествују у реконструкцији термоелектрана Угљевик и Гацко.

- Очекујемо да се настави наше учешће у пројекту Турски ток, као што смо били планирани и у Јужном току. За то имамо неопходну документацију, истакао је Додик.

Фото: РТРС

Иако су доминирале теме из области енергетике, разговарано је и о већем нивоу сарадње у области културе и образовања.

- Заинтересованост за област културе, за област економије и привреде наравно. Исто тако и када су у питању различити пројекти везани за инфраструктуру. Оно што нас посебно интересује јесте област образовања и здравства, додала је предсједница Српске.

Режисер Емир Кустурица, који се такође сусрео с Путином, рекао је да је то човјек који је Русију довео до тога да ће према најновијим предвиђањима идуће године бити међу пет водећих економија свијета и да је као такав више него добродошао савезник Републици Српској.

- Мени је значајно да се културне везе ојачају и то савезништво, јер ми имао пуно пријетеља у историји, али имамо само једног савезника, рекао је Кустурица.

Фото: Срна

Кустурица каже да је разговарао с Путином и о правцу војне неутралности коју су одабрале Србија и Српска, наводећи да му није јасно због чега се у другом дијелу БиХ критикује војна неутралност, која је најправеднија, а велича се трчање под скуте неке војне силе.

- С једне стране Додик, а с друге два члана Предсједништва, рекао је Кустурица.

Путину је било веома драго што је поново видио Додика и што се односи успјешно развијају, саопштено је из Кремља.