latinica  ћирилица
19/01/2019 |  08:29 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Патријарх српски са пливачима на Земунском кеју

Његова светост патријарх српски Иринеј служиће данас, на Богојављење, литургију у земунској Николајевској цркви, гдје је и централно сабрање поводом пливања за Часни крст.
Патријарх Иринеј (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић) -
Патријарх Иринеј (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић)

У подне ће патријарх Иринеј и градоначелник Београда Зоран Радојичић присуствовати литији и пливању за Часни крст на Земунском кеју.

Традиционално пливање за Часни крст биће организовано данас и на Ади циганлији и на другим београдским купалиштима, саопштено је из Секретаријата за информисање града Београд.

На Ади Циганлији међу учесницима ће бити припадници Војне академије, Жандармерије и Удружења "Свибор".

Преосвећени викарни епископ ремезијански Стефан служиће литургију у Храму Светог Георгија на Чукарици, а литија ће кренути у 11.00 часова до Аде, гдје ће бити пливање за Часни крст, преноси Радио Архиепископије београдско-карловачке "Слово љубве".

Чланови организације "Краљевски ред витезова" јуче су на велики хришћански празник - Крстовдан пливали за Часни крст у близини ушћа Саве у Дунав.

Крстовданско пливање уочи Богојављења није вид такмичења, већ симбол саборности и јединства.

Богојављење је један од 15 највећих хришћанских празника, а Срби га славе веома живописно.

Већина обичаја и обреда је подстакнута жељом за здрављем, па је било уобичајено да се онај ко је здрав, ујутро, прије изласка сунца, окупа у ријеци, а одатле потиче и пливање за Часни, Богојављенски крст.

Према вјеровању, особу која прва дохвати Часни крст током цјеле године пратиће посебна срећа.