latinica  ћирилица
19/01/2019 |  10:01 | Аутор: СРНА

На подручју Прешева пронађено оружје албанских терориста

У подруму једне куће на подручју општине Прешево пронађено је закопано оружје за које се вјерује да је припадало албанским терористима и да је било намијењено за нападе, пишу Вечерње новости.
Прешево - Фото: Novosti.rs
ПрешевоФото: Novosti.rs

Пронађене су двије аутоматске пушке - амерички "томпсон" и совјетски ППС-43, једна кинеска и једна домаћа полуаутоматска пушка и двије ручне бомбе кинеске производње, које су послате на вјештачење.

Оружје је откривено у кући која се налази у близини војне базе "Печено брдо", гдје припадници Војске Србије редовно патролирају, па постоји сумња да је постојала намјера да мета напада буду војници.

У близини се налази и административна линија са Косметом, што омогућава да се у кратком периоду евентуални терористи пребаце са Косова на подручје села Депце и обрнуто.

Према сазнањима Вечерњих, у селу Депце је током оружане побуне на југу Србије било једно од упоришта такозване Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, којим је командовао Реџеп Алију, звани командант Реџа.

Наоружање је било у добром стању и могло се користити. Било је закопано на дубини од шездесетак центиметара у подруму напуштене урушене камене куће чији је кров изгорео у пожару.

Претпоставља се да је откривено оружје дио наоружања припадника такозване Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, које је кориштено током сукоба, између 1999. и 2001. године. Највише борби тада се водило управо у околини Прешева.

Побуна је угушена 2001. године када су српске снаге ушле у копнену зону безбједности и разоружале терористе.

Након што је побуна угушена, мањи дио оружја које су користили терористи предат је државним органима, а остатак арсенала пребачен је на Косово и Метохију или је сакривен на југу централне Србије, најчешће на тешко приступачним мјестима у близини административне линије.

Власник напуштеног објекта у којем је оружје било сакривено са породицом живи и ради у Француској.

Према сазнањима српских оперативаца, он има и кућу у Гњилану, у којој живи један од његових синова, али у родно Депце, гдје се налази спорна кућа, нико од њих не долази.

Реџеп Алију, један од команданата такозване Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, познат је као дио Гњиланске групе ОВК којој се на терет ставља најмање 80 убистава цивила, али и отмице, силовања, мучење и злостављање.

Пут који се налази уз кућу, гдје је пронађено оружје, интензивно користе кријумчари који акцизну и другу робу шверцују између Космета и Прешева.