latinica  ћирилица
19/01/2019 |  12:58 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Бијељина: Вратити стари сјај Соколском дому

У Бијељини су почели радови на реконструкцији анекса објекта Соколског дома. Ове године планирано је реновирање цијеле зграде изграђене 1930. године која је споменик културе првог реда, али је за сада неизвјесно да ли ће и на који начин бити обезбијеђен новац. Објекат је у веома лошем стању, а осим ситних поправки, деценијама није инвестирано у његово одржавање.

Зграда Соколског дома била је у вријеме кад је изграђена прије скоро једног вијека једна од најљепших у Бијељини, али је сјај изблиједио. Оштећени су фасада и кров, као и дио унутрашњости објекта. Урађен је детаљан пројекат реконструкције.

- То је пројекат којим је рађена комплетна реконструкција, санација и рестаурација објекта са радовима на рестаурацији, јер се ради о објекту који је под првим степеном заштите - нагласила је Љубинка Стевић, архитекта Дирекција за изградњу и развој града Бијељина.

Процјене су да ће за радове на реконструкцији објекта бити потребно око милион КМ, па се у Градској управи надају да ће поред сопствених средстава дио новца добити од страних донатора, првенствено из фондова Европске уније.

- Мора се завршити комплетна реконструкција крова изнад бине и сале који су оштећени. Једино је дио крова уз улицу очуван и ту би се радила само санација - додала је Стевићева.

Прошле године из буџета је издвојен новац за поправку крова изнад свлачионица и мокрих чворова на анексу зграде. Овим ће се, колико толико, поправити услови у сали коју свакодневно користе градски спортски клубови.

- То је био један руиниран објекат који је и прокишњавао, а сад је то доведено у једну конзервирану функцију. Још је остало унутра да се ураде молерски радови и прикључење струје - истиче Мирослав Мићић, предсједник Скупшине Женског одбојкашког клуба Радник.

Међу архитектонским споменицима културе у Бијељини су и Црква Светог Ђорђа, Музеј и зграда Градске управе чија је фасада обновљена прије десетак година, али и Ванеков млин који је скоро потпуно девастиран.