latinica  ћирилица
19/01/2019 |  13:49 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Два црногорска држављанина на страним ратиштима

Два држављанина Црне Горе налазе се на страним ратиштима, а вратило се 10 лица од којих су два осуђена на затворске казне, рекао је државни секретар у црногорском Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић.
Рат - Фото: AFP
РатФото: AFP

Пејановић је рекао да су на страна ратишта отишле 23 пунољетне особе из Црне Горе, те да је ријеч о 18 мушкараца и пет жена са троје дјеце.

Он је навео да држава води рачуна о повратницима и њиховом процесу рехабилитације, ресоцијализациује и реинтаграције у друштво, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Црне Горе.

"Не водимо рачуна само о њима већ и о њиховим породицама, као и о оним породицама које су, нажалост, изгубиле најдражег на ратишту или који се у овом тренутку сматра несталим", навео је Пејановић.

Према његовим ријечима, велика је грешка што се радикализам и насилни екстремизам најчешће у лаичкој јавности искључиво вежу за ислам.

"То је велика грешка. Имамо разних врста екстремизама. Ми овдје говоримо генерално о радикализацији, без намјере да стигматизујемо или апострофирамо било коју религијску, етничку или вјерску организацију", рекао је Пејановић.

Када је ријеч о радикализму и насилном екстремизму који воде тероризму, Пејановић је оцијенио да грађани Црне Горе живе у безбједном окружењу.

Према његовим ријечима, у Црној Гори проблем радикализма и насилног екстремизма није изражен али се мора радити на превенцији тих појава.