latinica  ћирилица
19/01/2019 |  18:38 ⇒ 20/01/2019 | 10:10 | Аутор: РТРС

У Бриселу разговори о европском, а не о НАТО путу

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, заједно са остала два члана, Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем, крајем мјесеца отпутоваће у Брисел, на разговоре са челним људима Европске уније.

Биће то први званични службени пут новог сазива Предсједништва БиХ, а на дневном реду су разговори о европском путу БиХ.

Чланови Предсједништва у Бриселу би требало да бораве 29. и 30. јануара, а састаће се с предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, те осталим званичницима кључних институција Европске уније.

Предсједавајући Предсједништва, Милорад Додик, рекао је за Радио Републике Српске да у БиХ постоји консензус у вези са европским путем, али да је земља у овом тренутку оптерећена унутрашњим питањима, прије свега неформирањем Савјета министара због условљавања из Федерације.

- Мислим да посјета може бити добро искориштена, како би се разговарало о европском путу, а не атлантском, односно НАТО путу. То, вјерујем, неће бити на дневном реду, али у сваком случају европски пут је нешто гдје постоји консензус. Не треба блокирати рад институција да се не би изгубио тај консензус, и како не би нестао са дневног реда и органа и свих других који раде у БиХ, каже Додик.

Све то посљедица је и неразјашњене ситуације у Федерацији, због чега се у кризу доводе и односи у БиХ, сматра Додик. Због свега, каже, БиХ носи репутацију неефикасне земље и додаје да везивање НАТО пута БиХ за њен европски пут, ситуацију чини битно сложенијом.

- Цијеним да ће посјета Бриселу бити посјета могућности, али не могу да гарантујем позитиван исход. Не могу да гарантујем неки добар резултат, имајући у виду да одавде носимо веома негативан пртљаг који треба тамо да објаснимо, а односи се на неформирање власти, неефикасност органа, кашњење одговора на Упитник и друга питања, истиче предсједавајући Предсједништва.

Управо ће формирање власти, како се очекује, бити главне теме састанка у Бриселу.

Додик у изјави за Срну истиче да он не опструише формирање власти и да је одржао четири сједнице Предсједништва. Када је на дневни ред требало да стави оно што је била обавеза Предсједништва и њега као предсједавајућег, остала два члана Предсједништва из Федерације БиХ рекла су да то треба оставити за касније.

- Сада се појављивати и држати некоме причу о томе како треба поштовати законе, је у најмању руку мало лицемјерно, па таман то долазило и од самог Комшића. Ми Срби у БиХ нисмо никоме ништа дужни. Срби нису ништа дужни Бошњацима. У политичком смислу ми смо конципирали наш политички одраз који се зове Република Српска и тај одраз ми представљамо. Ја представљам Републику Српску и они којии су изабрани да раде у заједничким органима представљају Републику Српску на најбољи могући начин, истакао је Додик.

Скривање иза неких и моралисање неће помоћи БиХ јер она треба да добије своје легитимно изабране органе од политичких представника који су изабрани на изборима или ће показати додатну неспособност и дефинитивну подјелу политичког система, каже Додик.

Он је рекао и да би министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак могао да примијети да је на састанку с Путином поред заставе БиХ била и застава Републике Српске коју, како је оцијенио, вјероватно није навикао да види, па има проблема да је види и сада.