latinica  ћирилица
20/01/2019 |  09:10 ⇒ 09:12 | Аутор: Независне

Посљедице косовских такси два мјесеца након увођења

Предсједник косовске скупштине Кадри Весељи позвао је премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја и амбасадора САД у Приштини Филипа Коснета на састанак о таксама уведеним на робу из централне Србије и БиХ у уторак.

У истраживању РТС наводи посљедице таксе од 100 одсто, два мјесеца након њеног увођења.

Првих дана, таксе од 100 одсто нису утицале на снабдјевеност продавница робом из централне Србије и Босне и Херцеговине. Два мјесеца касније, те робе је све мање. Залихе су при крају.

"Елементарне ствари које нам недостају то је вода. Недостају "роса", "пролом вода". Недостају млечни производи", рекао је Драгослав Маринковић уз "Југомаркета" у Грачаници.

Двомјесечно искуство трговаца, каже да су таксом од 100 одсто погођени сви потрошачи, невезано за националност.

"Видимо да је негативно за све. И за Албанце и Србе, наравно и Албанци овдје покушавају да се снабдију, рачунајући да ће наћи неке заостале артикле који су поријеклом из Србије, међутим, ми њих немамо. Немамо уља, то су све артикли који су сада практично дефицитарни", навео је Маринковић.

Одлуку о увођењу такси, прати кампања куповине косовских производа. Пре два дана почела је примена административног упутства, којим је предвиђено да у свакој продавници поред цијене, мора да стоји и застава земље поријекла производа.

Економски аналитичари истичу да су мјере косовске владе, најприје политичке, да су платформа Рамуша Харадинаја за нове изборе и да представљају велики удар на грађане, а нарочито на пословну заједницу на овом простору.

"У том контексту ако смо нешто и само за транспорт користили и плаћали 300 до 400 евра и за исту робу из вана, морамо платити више од 2.800 евра зар то није први показатељ", навео је Сафет Гржалиа, економски аналитичар.

Таксом од 100 одсто, медији у Приштини тврде, да је влада успјела да Србију економски ограничи на Косову и да српској привреди нанесе губитак. "За 57 дана Рамуш Харадинај оштетио Србију за 78 милиона", један је од коментара.

"Психолошки можда оваква одлука је донеијла неке предности, јер видим да је расла свијест грађана и да се воде разне кампање, али сама чињеница да је то такса, да је то баријера, не иде у прилог ни регији, а поготово нормализацији односа Београда и Приштине", каже Гржалиа.

Из Америчке амабасаде, Европске уније, више пута су поновили да таксе треба укинути и дати шансу дијалогу.

Ако је вјеровати најави да у фебруару треба очекивати први сусрет представника Приштине и Београда у Бриселу, онда је за очекивати да таксе на српску и робу из Босне и Херцеговине, буду ако не укинуте, онда привремено суспендоване у скорије вријеме.