latinica  ћирилица
20/01/2019 |  09:14 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Земљотрес 6,7 степени на сјеверу Чилеа

Земљотрес јачине 6,7 степени по Рихтеровој скали погодио је обалу сјеверног Чилеа, саопштено је из Геолошког института САД.
Потрес у Чилеу (Фото: emsc.eu) -
Потрес у Чилеу (Фото: emsc.eu)

Свједоци кажу да се земљотрес догодио током ноћи и да је потресао зграде у чилеанској пријестоници Сантјагу, али је причињена само мања материјална штета.

Из УСГС наводе да се потрес догодио ноћас у 2.30 часова, на око 15,6 километара југозападно од града Кокимбо.

Земљотрес је био на релативно малој дубини од 53 километра и потресао је куће, те је становништво било забринуто због могућег цунамија.

Међутим, Пацифички центар за упозоравање на цунами одбацио је могућност такве појаве.

Свједок Ројтерса изјавио је да је у граду Ла Серена, који се налази на око 400 километара од Сантјага, причињена материјална штета на старијим зградама, као и то да је дошло до прекида напајања електричном енергијом.

За сада нема поузданих података о потенцијалним жртвама.

Чиле се налази у такозваном "пацифичком ватреном прстену", те има дугу историју смртоносних потреса, укључујући земљотрес јачине 8,8 степени по Рихтеровој скали који је 2010. године потресао јужну обалу земље и изазвао цунами који је разорио градове у приобалном подручју.

У Чилеу је ограничена изложеност смрти и материјалној штети током земљотреса захваљујући строгим правилима о градњи, те се грађевински радови врше тако да зграде могу да издрже потресе.