latinica  ћирилица
20/01/2019 |  10:13 ⇒ 20:02 | Аутор: Независне

Трамп понудио проширење заштите миграната у замјену за зид са Мексиком

Амерички предсједник Доналд Трамп понудио је у суботу демократама проширење правне заштите за одређене групе миграната у замјену за одобрење за 5,7 милијарди долара за изградњу зида дуж границе с Мексиком.

Обраћајући се нацији из Бијеле куће, Трумп је рекао да нови план укључује три године законодавних олакшица за кориснике програма Deferred Action for Childhood Arrivals и проширење привремене заштите за друге групе миграната.

Трумп је казао да ће нови план, који укључује отприлике 1,6 милијарди долара за финансирање технологије за откривање дроге и фондове за хуманитарну помоћ, на гласање сљедеће седмице доставити Мич Мекконел, лидер републиканаца у Сенату.

Међутим, мало је вјероватно да ће тиме привући довољно демократа, који се и даље одупиру било каквом финансирању зида за који Трамп каже да ће га платити Мексико.

Чак и прије формалне расправе, Ненси Пелоси, предсједница Представничког дома, одбацила је Трампову понуду, назвавши је "компилацијом неколико раније одбачених иницијатива, од којих је свака неприхватљива и у глобалу не представља искрене напоре за враћање сигурности у животе људи".

Трамп је заједно са Мекконелом радио како би осигурао приједлог који би деблокирао рад Владе.