latinica  ћирилица
20/01/2019 |  12:04 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

"Сава Семберија" сада и на домаћем тржишту

Бијељинска фабрика за прераду воћа и поврћа "Сава Семберија" 60 одсто својих производа извози широм свијета, а од прошле године њени производи могу се купити и на тржишту БиХ.

У овој години планира повећање производње за 25 % у односу на прошлу годину, када је прерађено 5.500 тона сировине.

Набавка сировине од домаћих пољопривредника и ове године биће приоритет ове фабрике.

Прошле године прерађено је пет и по хиљада тона воћа и поврћа, а највише је произведено пекмеза и џемова, ајвара и ђувеча.

Произвели су и прерађевине с мањим садржајем шећера или потпуно без шећера, а ове године планирано је да на тржиште избаце и сокове без шећера.

-Оно што је карактеристично за наше производе јесте то да је основни вид конзервисања пастеризација. У нашим производима не користимо ароме, боје, нити конзервансе. Имамо уведене стандарде ИСО 9001, 2015 , ХЦЦП , и ЕФС стандард, каже Милка Јањић, руководилац производње.

Сава је прије пар година покренула властиту производњу, прије свега црвене роге паприке, а ослонац рада ове фабрике биће и даље домаћи пољопривредни произвођачи.

- План је да произведемо 25 % више сировине него у 2018. години. У прошлој години смо произвели 25 % више у односу на планирану производњу, појашњава Стево Филиповић, директор фабрике .'

Ове године урадиће се доста и на модернизацији фабрике. Kупљено је шест нових машина које ће бити ускоро инсталиране што ће допринијети већој производњи.

-Савини производи могу се наћи на тржишту Европске уније, Kанаде, Америке, Аустралије и Дубаија, додаје Филиповић.

У септембру прошле године потписан је уговор у вриједности од 11 милиона марака за производе "Саве" који ће бити дистрибуирани широм БиХ.