latinica  ћирилица
20/01/2019 |  15:27 | Аутор: СРНА

Линта: Загреб да забрани удружења и књиге које негирају геноцидну НДХ

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је ЕУ, ОЕБС и Савјет Европе да коначно затраже од Владе Хрватске да забрани сва удружења и књиге које негирају геноцидни карактер Независне Државе Хрватске, почињен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта у саопштењу позива ове европске институције да затраже од Загреба да забрани удружења и књиге, који искривљују историјске чињенице с циљем да се прекроји и фалсификује историја Другог свјетског рата у Хрватској.

Он оцјењује да недавна промоција књиге "Разоткривена јасеновачка лаж" аутора Јосипа Печарића и Стјепана Разума у Загребу представља један у низу доказа да се у Хрватској све масовније негира геноцид у Јасеновцу и геноцидни карактер НДХ.

Књигу је, подсјећа он, објавило Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац, које је од свог оснивања познато по негирању Јасеновца као логора смрти.

Линта оцјењује да важну улогу у рехабилитацији усташтва и НДХ има Влада Хрватске, те да Министарство хрватских бранилаца годинама финансијски подржава више радикално ревизионистичких удружења, међу којима су Удружење Хрватски домобран и поменуто Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац.

Удружење Хрватски домобран, напомиње Линта, издаје истоимени лист у којем слави усташки покрет и НДХ и јасно заступа став: "да није било усташког покрета не би било ни НДХ, а да није било НДХ не би било ни данашње Хрватске".

Он подсјећа да је Министарство хрватских бранилаца дало Друштву за истраживање троструког логора Јасеновац 7.000 евра и на тај начин јасно послало поруку да је темељ Туђманове Хрватске усташтво и геноцидна НДХ, а не ЗАВНОХ и антифашизам.