latinica  ћирилица
20/01/2019 |  15:29 | Аутор: СРНА

Пуповац: Пенава излаже дјецу великом ризику и сукобима

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац оцијенио је да градоначелник Вуковара Иван Пенава користи нарушене односе у том граду за политички обрачун са СДСС-ом и излаже дјецу различите националности великом ризику и сукобима.
Милорад Пуповац (Фото: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca) -
Милорад Пуповац (Фото: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca)

Пуповац је рекао да Пенава не поштује законе и међународне конвенције о правима дјеце, те да је пребацивање кривице у случају недавног напада на српског дјечака на аутобуској станици у Вуковару на СДСС типичан начин људи лоших намјера.

Он је нагласио да су наводе полиције да је у овом случају ријеч о сукобу навијачких група демантовали родитељи и директор школе "Никола Тесла".

"Не бих волио да ико користи институције државе да промијени карактер тога што се догодило", рекао је Пуповац за Н1.

Он је оцијенио да на химну треба устајати, али да је не треба пуштати свуда.

На питање да ли ће тражити санкције за Пенаву од премијера Хрватске Андреја Пленковића, Пуповац је одговорио да немају ту врсту међустраначких односа, те да су у овом случају ствари јасни, односно повријеђени закони и међународне конвенције.

"Није ми проблем написати писмо Европској комисији да се види јесу ли повријеђене одредбе Приступног уговора или написати писмо УН, Савјету Европе, ОЕБС-у да се крше права мањина. Сасвим сигурно ћемо нешто од тога направити", рекао је Пуповац и додао да су се он и СДСС опредијелили за политику сарадње, а не за политику какву воде Пенава и други људи.

Он је указао на добру сарадњу са већином начелника општина у источној Славонији, док су, како је навео, Вуковар отуђили Пенава и његова клика.

Говорећи о питању несталих, Пуповац је рекао да на томе раде озбиљни људи, те подсјетио како је до сада то било примарно политичко средство уцјене, а не жеља да се утврди судбина несталих.

"Постоје нестали Срби и Хрвати, понашамо се као да су нестали само припадници једног народа. Србе, хрватске држављане не спомињемо... Постоје особе српске националности које су нестале, зашто се то не спомиње?... Гдје је прича о несталим и убијеним Србима, протјераним Србима, уништеним српским селима и насељима", упитао је Пуповац, те додао како жели да се о томе зна, а не да некоме то гура на нос.

На оптужбе Пенаве да спречава истраге ратних злочина и да посјећујете пресуђене ратне злочинце, Пуповац је рекао да СДСС никада није дочекивао ратне злочинце, као што је то чинио вуковарски градоначелник у случају "Мерчепа".