latinica  ћирилица
20/01/2019 |  17:21 | Аутор: СРНА

Ципрас: Преспански споразум представља патриотску дужност

Грчки премијер Алексис Ципрас сматра да је Преспански споразум о промјени имена Македоније историјски и за Атину и за Скопље, те да ратификација договора представља патриотску дужност.
Алексис Ципрас - Фото: АП
Алексис ЦипрасФото: АП

Ципрас је поводом протеста у Атини због Преспанског споразума рекао да у демократском друштву грађани имају право на мирне демонстрације и да о томе нема преговора.

Он је у интервјуу за грчки лист "Авги" оптужио лидера највеће опозиционе странке Нове демократије Киријакоса Мицотакиса за обмањивање јавности и опасно поигравање са екстремном десницом и политиком мржње ради добијања пријевремене користи на изборима.

Ципрас је рекао да се не слаже са ставовима да је фашиста свако ко је против Преспанског споразума.

Он је оцијенио да је дужност свакога да изолује екстремистичке групе која ће покушати да манипулишу тим скупом и да се клоне слогана мржње.

- Имали смо доста грађанске мржње у историји ове земље. Конфронтације треба рјешавати аргументима и дијалогом - поручио је Ципрас, пренијела је агенција АНА.

У Атини се данас одржавају демонстрације против Преспанског споразума о промјени имена Македоније, дан уочи отпочињања парламентарне процедуре о ратификацији тог договора.

Учесници демонстрација су бакљама, "Молотовљевим коктелима", каменицама и фарбом засули полицију, која је одговорила сузавцем.