latinica  ћирилица
20/01/2019 |  17:34 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Јовањдан у породици Лајић подно Козаре

Породици Лајић у Горњој Ламовитој код Приједора, прославља Крсну славу - Светог јована Крститеља. Породица, пријатељи и кумови - данас сви за истим столом.

Крсну славу, домаћин, Драшко Лајић, преузео је након очеве смрти, заједно с браћом. Јовандан се у њиховој породици данас прославља у три куће.

- Сваке године се окупљамо да традицију увеличамо, јер ово је крсна слава наших предака. По нашем вјеровању, највјероватније је да је наш предак крштен на Јовањдан, и то је остало у традицији - каже Драшко Лајић.

Иако није ожењен и још увијек нема потомака, у његовом дому све је онако како је по традицији и обичају - ломила се чесница, палио тамјан, док су братанци и братанице читали славу. За најмлађе и дарови, све по традицији и обичају.

- Једва чекам да наслиједим своју славу - прича Макарије Лајић.

А за богату славску трпезу, побринула се Драшкова десна рука, сестра Бранка. Како каже, то је њена дужност и обавеза док снаха у кућу не дође. Печеница је и у овом дому неизоставан дио трпезе.

- Славски ручак традиционално подразумијева супу, сарму, погачу, питу која увијек мора да буде топла и врућа, а може се и осјетити добро познати мирис. Ту су и разни слани ролати, колачи, слана торта и салате разноразне - набраја Бранка ђаконије с трпезе.

За славским столом рођаци, кумови, пријатељи и колеге падобранци.

- Код нас нема веће радости него доћи у ову кућу, а поготово у кућу какава је кућа Лајића под питомом Козаром. Ми сваке године настојимо да нашег доброг пријатеља и колегу спортисту удостојимо својим присутвом, јер и он је гост на нашој слави - истиче Раде Чајић.

А гости Лајића данас су једногласни - здравље, срећу и благостање желе домаћину и овој кући и да традицију и обичаје одржавају и млађе генерације. Поред тога, имали су и још једну славску жељу - да овај дом вриједног домаћина, од сљедеће славе, има и нову домаћицу, а сестра да преузме улогу коју и заслужује и буде само гост.