latinica  ћирилица
20/01/2019 |  17:42 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Доња Градина - Прикупљање свједочанстава о усташким злочинима

Иницијатива Спомен подручја Доња Градина за прикупљање докумената, фотографија и свједочанстава о страдању цивилног становништва за вријеме НДХ, и током прошле године наишла је на веома добар одзив грађана. На овај начин одаје се почаст, али и чува успомена на недужно страдале у усташким покољима, поручили су из ове установе.

Фотографија четворогодишње Анке Илишевић из Врбашке код Босанске Градишке, настала 1942. године, на први поглед се не разликује од осталих из тог периода. Међутим, она је и те како потресна, јер је једино свједочанство о постојању ове дјевојчице. Анка је са породицом страдала у логору Стара Градишка, а њену једину фотографију пронашао је један од потомака и недавно предао Спомен подручју Доња Градина.

Фотографија дјевојчице Анке Илишевић

Материјале који нијемо свједоче о страдању током Другог свјетског рата, Спомен подручју је уступио и Небојша Вукајловић из Лакташа. Његов отац, кога никад није упознао, страдао је у Јасеновцу. Неке од фотографија настале су за вријеме његових логорашких дана.

- Мене су сликали и стално те слике слали у Јасеновац, надајући се да ће то отац видјети и да ће схватити да има сина - прича Вукајловић.

Из Спомен подручја Доња Градина поручили су да је главни циљ акције која је почела 2016. године, жртвама усташких злочина "вратити лице" и сачувати успомену на страдање невиних.

- У Спомен подручју је више стотина докумената, више стотина фотографија, десетине предмета и оно што је најбитније, десетине сјећања преживјелих - каже Мирко Димић, кустос у Спомен подручју.

Један дио прикупљених материјала биће објављен на изложби чије отварање је заказано за крај јануара, док су неке од докумената и фотографија објављени у четвртом издању стручног часописа "Топола" који уређује руководство ове установе.

- До краја марта отворен је позив за све заинтересоване да нам доставе прилоге који ће бити објављени у петом броју часописа. "Топола" се промовише сваке године на сајмовима у Бањалуци и Београду - наводи Тања Тулековић, дирекоторка Спомен подручја.

У Спомен подручја Доња Градина проширен је и библиотечки фонд, који данас има 857 књига, док је у прошлој години издавачка дјелатност установе употпуњена са четири нова наслова.