latinica  ћирилица
20/01/2019 |  17:48 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Вулин: Путин јасно рекао да ће подржати свако рјешење које постигне Србија

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је руски предсједник Владимир Путин упутио веома јасну, дипломатску и политичку поруку да Русија подржава свако рјешење у вези са Косовом и Метохијом које Србија постигне.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

"Дакле, оно што одговара Србији, одговараће и Русији. То је од великог значаја за нас, да имамо подршку тако велике земље и њеног лидера", рекао је Вулин за Радио Београд.

Путин је, каже Вулин, у тој поруци рекао да је Резолуција 1244 и даље на снази и да, уколико неко мисли да се може без те резолуције рјешавати питање Космета, тај то ради на силу.

Он подсјећа да у Резолуцији 1244 има дијелова који су позитивни за Србију, али и оних који су тешки.

Вулин је истакао да Европа води политику двоструких стандарда, што доказује и примјер увођења такси из Приштине, на шта је Европа прво ћутала, а потом "стидљиво реаговала".

Он каже да ЕУ има могућности да реагује на озбиљнији начин и каже Приштини да са оваквим понашањем европска перспектива не постоји.

Вулин примјећује и да цијела Европа ћути док се прави велика Албанија и додаје да је "играње са тим" јако опасно.

Када је ријеч о војсци Косова, Вулин сматра да није питање чија је војска јача, већ је спорна намјера - показивање да се спремају за некакав сукоб који Србија не жели.

"Срби не треба никад и ни на који начин да пристану на уцјене и постану дио те формације, јер свако ко уђе у ту формацију мора да зна да ће једног дана бити употребљен против своје браће, својих комшија, својих сународника, ни против другог", упозорава Вулин.

Одговарајући на питање о враћању војног рока, Вулин истиче да је то врло комплексна ствар и да треба детаљно процијенити који су позитивни, а који негативни ефекти.