latinica  ћирилица
20/01/2019 |  18:36 ⇒ 18:48 | Аутор: Вечерње новости

Скорсезе окупио "тим снова" у најишчекиванијем филму 2019.

Ака би се бирао најишчекиванији филм у 2019. години онда би ново остварење великог мајстора Мартина Скорсезеа "Ирац" било без премца на врху.
Скорсезе, Паћино и Де Ниро (Фото: matrixpictures.co.uk) -
Скорсезе, Паћино и Де Ниро (Фото: matrixpictures.co.uk)

У новој мафијашкој саги Скорсезе, "сива еминенција гангстерског филма" (како га називају угледни критичари), окупио је на једном мјесту глумачки "дрим тим": Роберт де Ниро, Ал Паћино, Џо Пеши и Харви Кајтел играју у филму о мафијашком плаћеном убици који се присјећа свог живота и могуће умијешаности у убиство озлоглашеног Џимија Хофе.

"Ирац" је више од деценију уназад била нескривена жеља славног оскаровца, још откако се на тржишту појавила књига Чарлса Бранта "Чуо сам да кречиш куће", по којој је настао филм. Брант је у њој записао свједочење Френкија Ширана, синдикалног лидера, а у ствари мафијашког убице. Ширан, звани Ирац је уочи своје смрти 2003. године дао опширну исповијест Бранту, некадашњем тужиоцу и истражиоцу, а потом чувеном аутору крими романа, заснованих на познатим, неријешеним случајевима. У њој је открио "најбоље чувану тајну" - признао је да је убио озлоглашеног синдикалца Џимија Хофу! Бројни историчари, који су деценијама трагали за рјешењем овог убиства, сложили су се да је, без обзира на то што за ту своју тврдњу није понудио доказе, Шираново признање "најближе истини".

Да би буран живот мафијашког убице пренио на платно, Скорсезе је ангажовао највеће глумачке асове, али и снимио свој до сада најскупљи филм, са буџетом од око 200 милиона долара. Због тога је, како многи тврде, "склопио пакт са ђаволом", односно, потписао продуцентски уговор са Нетфликсом упркос својим ранијим изјавама да "они упропаштавају филмску умјетност".

А док критичари спекулишу о томе да ли ће се Нетфликс помирити са Канским фестивалом, па ће "Ирац" имати премијеру "тамо гдје јој је и мјесто", публика с нестрпљењем чека да види Роберта де Нира и Ал Паћина у истом кадру, као Френка Ширана и Џимија Хофу.

Наслов књиге "Чуо сам да кречиш куће" је прва реченица коју су телефоном разменили Ширан и Хофа. Била је то, прича се, тајна шифра којом је Хофа од Ширана тражио потврду да се још увијек "бави убиствима". Тај први телефонски контакт означио је почетак необичног пријатељства међу овом двојицом контроверзних синдикалаца.

"Ирац" нас враћа уназад у вријеме када је Ширанова плаћеничка каријера тек почела, а током које је, по сопственом признању, убио око 30 особа. Да би на платну оживио корпулентног и високог убицу, Де Ниро је на снимањима носио специјалне ципеле са потпетицом, а Скорсезе користио одговарајуће углове камере. Велики дио буџета отишао је на Де Нирово компјутерско подмлађивање како би увјерљиво дочарали Ширана на почетку "каријере".

Сличне "модификације" претрпио је и Ал Паћино као легендарни Џими Хофа. Ово је први пут да се легендарни "кум" нађе у Скорсезеовом филму. Истовремено, "Ирац" је поново окупио Де Нира и Скорсезеа послије 22 године паузе, још од "Казина".

Позив који се не одбија

Славни Џо Пеши, који у "Ирцу" игра Расела, главу мафијашке породице Буфалино већ годинама је у глумачкој пензији. Још један од омиљених Скорсезеових сарадника мјесецима је одбијао понуду редитеља да заигра у његовом новом филму.

Све док му једног дана нису на врата дошли Скорсезе и Де Ниро и буквално га одвукли на потписивање уговора.

- Нисам могао против двојице - нашалио се Пеши.