latinica  ћирилица
20/01/2019 |  19:55 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Хумани људи олакшали живот 11-годишњем Миши Перићу

Захваљујући хуманим људима дјечак Мишо Перић из Бијељине добио је могућност да поврати слух и говор које је изгубио по рођењу. У хуманитарној акцији коју је организовала Организација особа са инвалидитетом "Колоси" прикупљен је новац за куповину слушних апарата.

Након што су купљени слушни апарати за малишана, у породици Перић у Великој Обарској код Бијељине, ових дана много је више радости и осмијеха на лицу.

- До сада је користио апарате са којима није могао довољно да чује и није могао да развије говор. Ово је велика промјена, а његова позитивна реакција је више него очигледана - прича дјечаков отац Миле.

Једанаестогодишњи дјечак, и поред оштећења слуха, готово 100 одсто ведрог је духа, успјешно похађа школу, а посједује и нарочит таленат за сликање.

- Ишао је на фолклор, и иде у школу иконописа. Учитељица каже да има изузетне покрете руку - додаје дјечаков отац.

Породица Перић велику захвалност упућује свима који су помогли да се олакша живот дјечаку. Организација "Колоси" покренула је акцију у којој је прикупљен новац за куповину слушних апарата.

- Мишо не чује 95 одсто и била су му потребана два апарата који коштају 2.600 КМ, што је ова породица, која живи у стању социјалне потребе, могла тешко сама да обезбиједи - каже Милорад Јовић, секретар Организације.

Дјечак је свјевремено боравио у бијељинском вртићу "Чика Јова Змај". Малишани из те предшколске установе и њихови родитељи, такође су учествовали у хуманитарној помоћи и прикупили највише новца кроз акцију "Уљепшај нечије дјетињство".

- Оваквим и сличним акцијама развијамо солидарност и осјећај да треба помоћи другоме, свом другару из групе или било коме коме је помоћ потребна - каже Славиша Вујановић, директор овог вртића.

Мишини родитељи су незапослени, живе од наднице. Породични дом је недовршен. Из организације "Колоси" упутили су апел људима добре воље, који имају могућност, да помогну овој породици. Дјечаку Миши ће бити потребан рад са здравственим стручњацима да би могао да говори.