latinica  ћирилица
20/01/2019 |  20:43 ⇒ 20:48 | Аутор: Б92

Шокантан пораз рукометаша Хрватске, полуфинале све даље

Рукометаши Бразила направили су велико изненађење на Свјетском првенству побиједивши Хрватску 29:26 у Келну.

Предвођени стријелцем осам голова Ханијелом Лангаром, Бразилци су остварили прву побједу у другој фази СП гдје су самим пласманом остварили највећи успјех у историји.

С друге стране, Хрвати су овим поразом након велике побједе над европским прваком Шпанијом свели на минимум шансе за пласман у полуфинале турнира.

Осим тога, "каубији" су угрозили и треће мјесто у Групи Е које води у разигравање за пласман, а које је битно јер првих седам селекција са СП ће изборити мјесто у квалификацијама за Олимпијске игре 2020.

Бразилци су одиграли фантастичан меч у којем су све вријеме контролисали резултат, у неколико наврата су имали пет голова предности у првом полувремену, док су у другом стигли и до +6 (22:16).

Хрвати успијевају да се врате у игру серијом 5:1 средином другог дијела меча чиме су се примакли на само гол заостатка (26:25), али Бразилци одолијевају овом притиску и експресно повећавају на 28:25, након чега ривал више није имао одговор.

Лангара су у тиму Бразила пратили Фелипе Борхес са пет, те Позер, Тешеира и Толедо са по три гола, док су најефикаснији Хрвати били Домагој Дувњак, Златко Хорват, Лука Степанчић и Мануел Штрлек са по пет погодака.

У сљедећем колу Групе Е Хрватска игра са домаћином Њемачком, а потом и са актуелним шампионом свијета Француском, гдје ће јој највјероватније бити неопходне двијје победе за мјесто у полуфиналу.

У првом мечу другог кола Групе Ф, Мађарска је очекивано савладала Тунис 26:21 и ушла у борбу за треће мјесто које води у разигравање за пласман.

Мађаре је предводио Балог са девет голова, док је седам постигао Лекаи, а Тунишане су предводили Буганми и Санаи са по пет.