latinica  ћирилица
21/01/2019 |  09:18 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Клокић: Отворити представништва у Италији, Швајцарској и Кини

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да треба размислити о оснивању нових представништава Српске у иностранству, прије свега, у Италији, Швајцарској и Кини, напоменувши да је Српска опредијељена да јача ту мрежу.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Клокић је истакао да је у фокусу власти Српске јачање структуре и рада постојећих представништава, а није искључио ни могућност да у овом мандату буду основана и нова у земљама са којима Српска има добру сарадњу и у којима живи и ради знатан број њених становника.

"То би прво требало да буде у Италији јер је та држава веома важан партнер за Српску када је ријеч о спољнотрговинској размјени, а тамо је јака и дијаспора. Као потенцијалну локацију издвојио бих и Швајцарску, а веома значајан садашњи и будући партнер за нас је Кина. Постоји оправданост да нова представништва буду отворена у тим земљама", рекао је Клокић за "Глас Српске".

Говорећи о раду представништава Српске, Клокић је истакао да су сва дала резултате, али да могу и боље радити.

"И у експозеу премијера Српске један од фокуса је унапређење и јачање регионалне и међународне сарадње, а у томе веома значајну улогу имају представништва јер су дио институционалне структуре", напоменуо је Клокић и додао да је за рад представништава у овој години издвојено 4,7 милиона КМ.

Осврћући се на почетак рада Трговинског представништва Српске у Санкт Петербургу, које је отворено крајем прошле године, Клокић је истакао да прве резултате очекује ове године.

"Русија је веома важан партнер Српске, сарадња је све интензивнија, а циљ је да буде унапријеђена. Русија увијек истиче да је партнер Српске, а рад канцеларије је подржала администрација Санкт Петербурга уступивши нам простор на коришћење", каже Клокић.

Коментаришући процес европских интеграција БиХ, Клокић је нагласио да је Српска извршила све своје обавезе када је ријеч о одговарању на упитник Европске комисије и да је у току превођење одговора на енглески језик.

"Сматрам да БиХ треба да ове године добије кандидатски статус за чланство у Европској унији. Веома је тешко прогнозирати ствари када је ријеч о БиХ, али остајем оптимиста. За БиХ тада креће прави посао и изазови у смислу приближавања и испуњавања стандарда које ЕУ поставља пред земљу кандидата", рекао је Клокић.

Он је оцијенио да европске интеграције тренутно немају алтернативу за БиХ и регион.