latinica  ћирилица
21/01/2019 |  11:34 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Затражићемо пријем у суду у Стразбуру

Представници Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ затражиће пријем у Европском суду за људска права у Стразбуру да би добили званичан одговор из ове институције због чега су њихове тужбе против Хрватске одбијене, најавио је предсједник овог удружења Никола Пузгаћа.
Никола Пузигаћа -
Никола Пузигаћа

"Срби избјегли из Хрватске су понижени и дискриминисани и за нас је незамисливо да тужбе против Хрватске неприхватљивим проглашава `судија-појединац` и да у образложењу наводе да на овакву одлуку странке немају право жалбе", рекао је Пузигаћа Срни.

Напомињући да избјегли Срби само добијају одбијенице из Европског суда за људска права у Стразбуру, он је истакао да се стиче утисак да тужбе нико и не чита и да се такве одлуке доносе на основу скенираних потписа судија.

"Удружење сматра да је неприхватљиво да Стразбур не прихвати ниједну тужбу јер постоје бројни докази кршења људских права Срба у Хрватској, а односе се на враћање станарских права и имовине, те неостварена пензиона и радна права у тој држави", навео је Пузигаћа.

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је крајем прошле године десетак тужби које су Срби поднијели против Хрватске због немогућности остваривања права стечених у тој држави.

Удружење радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ предало је у октобру прошле године Европском суду за људска права у Стразбуру 10 тужби против Хрватске због немогућности остваривања стечених права Срба у тој земљи.