latinica  ћирилица
21/01/2019 |  12:21 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Тривић: Оправдано улагање у подручна одјељења школа (ФОТО)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић данас је у бањалучком насељу Новоселија посјетила Подручно одјељење Основне школе "Милан Ракић" које је добило нов намјештај за учионице нижих разреда, истичући да су средства обезбијеђена из програма инвестиција у школску инфраструктуру.

"Инфраструктурна улагања смо према поједниначним захтјевима школа планирали тамо гдје је најпотребније, а приоритет Министарства ће и даље бити да улаже у оне школе које имају потребе за основним инфраструктурним улагањима, који диктирају услове рада, а, с друге стране, имају довољно ученика", рекла је Тривићева новинарима.

Она је истакла значај што ову школу похађају и ученици који су прваци из области информатике и музике, те да се исплати свако улагање у побољшање услова у којима ти ученици раде, јер су они будућност друштва.

Директор Основне школе "Милан Ракић" Данијела Мирковић рекла је да ће нови намјештај за учионице много значити за ученике ове школе, која је изграђена 1965. године и у којој су услови, почевши од столарије па до намјештаја, у веома лошем стању.

Она је захвалила ресорном министру на препознавању проблема и потреба за побољшање васпитно-образовног процеса у овој школи.

"Велики проблем нам представља и столарија, али се надам да ћемо у сарадњи са Министарством и другим институцијама аплицирати за одређене пројекте, како бисмо ријешили и овај проблем који захтијева велика финансијска улагања", рекла је Мирковићева.

Она је навела да подручну школу у Новоселији похађа 85 ђака, у централној школи у Карановцу има 193, а у подручном одјељењу у Љубачеву 12 ученика.

Министарка просвјете и културе Републике Српске oцијенила је да је оправдано свако улагање у подручна одјељења школа, нарочито у она које похађа велики број ученика.

Тривићева, која је данас посјетила подручно одјељење челиначке Основне школе "Милош Дујић" у насељу Опсјечко, рекла је да је овом одјељену био неопходан нов намјештај за учионице, који је уручен школском руководству.

"Велики значај је и то што у овој подручној школи има све више ђака, који постижу завидне резултате", навела је Тривићева и истакла значај улагања у унапређење услова у којима ђаци уче, како би постизали још боље резултате.

Фото: СРНА

Директор Основне школе "Милош Дујић" у Челинцу Синиша Беговић рекао је да је у подручно одјељење ове школе у насељу Опсјечко стигао намјештај за двије учионице.

"Ријеч је о 28 столова и 56 столица, који ће бити значајан мотив за ученике и наставнике да што боље уче", рекао је Беговић.

Према његовим ријечима, ово подручно одјељење у насељу Опсјечко обухвата велико подручје, те има 76 ученика, а сваке године има најмање 15 првачића.

"Наша васпитно-образовна установа редовно учествује и на републичким и регионалним такмичењима, на којима ученици постижу одличне резултате и на прави начин представљају нашу локалну заједницу", навео је Беговић.