latinica  ћирилица
21/01/2019 |  12:53 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: За бесплатан мамографски преглед већ пријављено 220 жена

Директор Болнице "Србија" Небојша Шешлија навео је да је за бесплатну мамографију већ пријављено 220 жена, али да ће прегледи, уз помоћ Олимпијског центра "Јахорина" и локалних заједница у саставу града Источно Сарајево, бити организовани све док буде заинтересованих.
Болница Србија - Фото: РТРС
Болница СрбијаФото: РТРС

Шешлија је, након састанка са представницима Олимпијског центра "Јахорина", Министарства здравља и социјалне заштите Српске и локалних заједница новинарима рекао да су попуњени сви термини до 1. марта, до када је требало да траје акција.

"Наши капацитети су да, уз редован рад, дневно обавимо 10 прегледа", рекао је Шешлија и додао да све жене код којих се утврди промјена стања буду упућене на додатне анализе.

Он је захвалио Олимпијском центру "Јахорина" за помоћ у покретању ове акције и навео да је ријеч о превентивним прегледима којима се дијагностикује рак дојке од којег, према информацијама, оболи свака осма жена, а то је и један од најчешћих узрока смрти.

Шешлија је позвао начелнике, представнике институција и компанија да се поведу примјером Олимпијског центра "Јахорина" и дају подршку сличним активностима.

Он је истакао да ће у договору са инвеститорима процес пресељења у нови објекат болнице почети 1. фебруара, али то не значи да ће тада ући пацијенти, већ да почиње обука кадра за рад на новим апаратима, као и провјера свих инсталација да би се квалитетно почело са радом.

Шешлија је нагласио да је Болница "Србија" спремна и да понуди пакете за систематске прегледе на задовољство свих становника ове регије.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Љиљана Иванчић истакла је да је данас дошла да подржи акцију и изразила очекивање да ће сличних активности у наредном периоду бити и више.

Иванчићева је истакла да у Републици Српској постоји програм превенције и контроле незаразних болести, који се спроводи од 2004. године, а односи се на кардиоваскуларне и малигне болести, те дијабетес.

Она је навела да је на годишњем нивоу регистровано 450 обољелих жена и сада то обољење није резервисано само за старију популацију, него се граница помјера према млађима.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек истакао је да му је драго да у Болници, коју су становници Источног Сарајева чекали 30 година, могу да обезбиједе овакву акцију.

"Олимпијски центар `Јахорина` постао је један од носилаца развоја цијеле Републике Српске и један од најзначајнијих ски-центара у Европи, али увијек ћемо имати друштвену одговорност према људима Сарајевско-романијске регије јер су га они направили и сачували када је то било најтеже - у протеклом рату", рекао је Елек.

Елек је навео да су ови мамографски прегледи поклон Олимпијског центра "Јахорина" свим мајкама, супругама, сестарама и позвао све жене да се одазову јер ће акцију продужити све до посљедњег захтјева за преглед.

Он је најавио да Олимпијски центар "Јахорина" неће стати са оваквим хуманитарним активностима, те ће у сарадњи са Болницом "Србија" на прољеће покренути и нову акцију.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да ће и општине у саставу града Источно Сарајево подржати ову акцију, те истакао да се нада да је ово само почетак и да ће ово бити стална активност. Он је захвалио организаторима акције.

"Ми морамо настојати да све пацијенте усмјеравамо према Болници `Србија` и да овакве активности подржавамо", нагласио је Југовић и додао да ће општина Пале промовисати ову акцију да би се што више жена прегледало.

Начелник Одјељења радиологије Болнице "Србија" Зорица Мирвић истакла је да је веома важно што суграђанке могу бесплатно урадити преглед који је јако битан за њихово здравље.

"Мамографски преглед дојки један је од најбитнијих, односно златни стандард за дијагностику обољења дојке", истакла је Мирвићева и додала да је карцином дојке на првом мјесту обољења, односно узрока смртности жена у свијету и код нас.

Према њеним ријечима, правовремено откривање овог обољења може продужити живот свакој жени.

Мирвићева је истакла да у Болници "Србија" посједују дигитални мамограф, којег има мали број здравствених институција у БиХ, а који изузетно мало зрачи.

Данашњем састанку присуствовали су и начелник Сокоца Милован Бјелица и начелник Трнова Драгомир Гаговић.