latinica  ћирилица
21/01/2019 |  14:31 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Ђоковић у четвртфиналу Аустралија опена

Најбољи свјетски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у четвртфинале Аустралија опена, пошто је у четвртом колу савладао Руса Данила Медведова у четири сета (3:1). Наредни ривал му је Кеји Нишикори из Јапана.

Први српски рекет славио је послије три часа и 19 минута игре, а по сетовима је било 6:4, 6:7 (5), 6:2, 6:3. Новак ће у борби за полуфинале на мегдан старом знанцу Кеију Нишикорију. Јапанц је у епском мечу који је трајао пет сати и 11 минута савладао Пабла Карења Буста са 3:2. По сетовима је било 6:7 (8), 4:6, 7:6 (4), 6:4, 7:6 (8).

Први сет трајао се 40 минута, и уз мале потешкоће отишао је на страну свјетског броја 1. Кључан је био пети гем, када је Новак прво спасио брејк лопту, а онда у свом стилу у следећем гему долази и сам до брејка, потом и до водства 5:2. Медведев узима свој сервис, а онда долази и до три брејк лопте, користи другу за повратак у сет. Међутим, тада Новак показује менталну снагу, и новим брејком долази до предности у сетовима (6:4).

Други сет је био маратонски, трајао је чак 70 минута, а добио га је Рус у тајбрејку 7:5. У другом гему Ђоковић је пропустио чак пет брејк лопти, али ипак у четвртом користи прилику и чинило се тада незадрживо граби ка другом сету. Ипак, неколико везаних грешака у седмом гему, Медведов враћа брејк, па се ушло у тајбрејк. Рус долази до 6:2, али Ђоковић се непредаје, враћа два брејка долази до 5:6, али сет завршава оним што га је и обиљежило, неприсиљеном грешком за 1:1 у сетовима.

Љут због губитка сета, Ђоковић је уложио силну енергију у трећем сету, и то му се на крају исплатило (6:2), иако је почетак био веома тежак, јер код водства Руса од 2:1, суочио се са три везане брејк лопте, али их је спасио, и онда у свом стулу прво прави брејк, потом потврђује га, а онда поново долази до брејка и приближава се побједи на један сет. Трећи сет је трајао идентично као и први, 40 минута.

У четвртом сету све је било у знаку Ђоковића који са два брејка потврђује тријумф и пласман међу осам најбољих тенисера на првом Гренд слем турниру сезоне.

Ђоковић је имао чак 18 брејк лопти, а седам је искористио, док је Медведев имао девет, али само двије искориштене. И у изравним поенима предност је била на страни српског аса, 43-38.

Нешто раније наступ у четвртфиналу осигурао је Милош Раонић који је савладао Александра Зверева са 3:0. По сетовима је било 6:1, 6:1, 7:6 (5), док је Француз Лукас Пујол био бољи од Борне Ћорића из Хрватске са 3:1 (6:7, 6:4, 7:5, 7:6).