latinica  ћирилица
21/01/2019 |  14:36 | Аутор: СРНА

Ђукановић- Мета: Наставак дијалога Београда и Приштине - интерес свих

У интересу Црне Горе и Албаније је да Београд и Приштина наставе дијалог, оцијенили су данас у Подгорици предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједник Албаније Илир Мета.
Подгорица: Ђукановић и Мета - Фото: СРНА
Подгорица: Ђукановић и МетаФото: СРНА

"Сагласили смо се да наше двије земље имају интерес да се дијалог између Београда и Приштине настави. То подразумијева нашу спремност да у пуној мјери покажемо одговорност према напорима које ће Србија и Косово улагати у овај дијалог", навео је Ђукановић.

Ђукановић је додао да је констатован и напредак који је остварен у Македонији.

"Наше је увјерење да ће Македонија након дугог застоја искористити своју нову шансу и на тај начин допринијети стабилности и бољој перспективи региона", навео је Ђукановић.

Он је након састанка са Метом рекао да је разговарано о многим питањима.

"У билатералној равни говорили смо да смо поносни на оно што су обје државе урадиле на унапређењу мањинских права на простору наших држава. Али, то су питања која увијек траже нови пакет пажње државне политике. Сагласили смо се да треба наставити процес утврђивања граница између наше двије земље", рекао је Ђукановић.

На састанку је било ријечи и о економској сарадњи Црне Горе и Албаније.

"У том контексту смо говорили о јадранско-јонском путном коридору и преузели одређене обавезе које значе само подршку већ дефинисаним плановима Владе. Разговарали смо о питању пажљивог односа према вриједним еко-системима, нарочито о еко-систему Скадарског језера", рекао је Ђукановић.

Мета је оцијенио да је Црна Гора већ двије деценије важан фактор стабилности региона.

"Веома сам срећан што сам дошао у Црну Гору, јер она већ двије деценије представља снажан фактор стабилности нашег региона и истовремено даје примјер евроатлантске интеграције. Ова посјета биће подстрек нашим даљим пројектима", рекао је Мета.

Он је изразио поштовање за подршку Црне Горе која је признала /самопроглашено/ Косово и помогла да се оно "интегрише у све регионалне иницијативе".