latinica  ћирилица
21/01/2019 |  15:34 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

У болници "Србија" акција бесплатних мамографских прегледа

У болници "Србија" у Источном Сарајеву организована је акција бесплатних мамографских прегледа.

Сви термини до првог марта су попуњени, али организатори истичу да ће прегледи бити вршени док год буде заинтересованих.

Мамографски преглед дојки један је од најбитнијих, односно златни стандард за дијагностику обољења дојке, а у болници "Србија" могу се похвалити модерним дигиталним мамографом.

- Мамографија види промјене које врло често ултразвук не може да дијаностикује, отприлике свака жена преко 40 година би требало урадити мамографски преглед, некако се држимо протокола између 12 и 33 мјесеца да буде разлика између мамографије, пошто радимо дигиталним мамографом то зрачење је заиста сведено на минимум - каже Зорица Мирвић, начелник Одјељења радиологије Болнице "Србија".

На важност превентивних прегледа којима се дијагностикује карцином дојке, који пријети свакој осмој жени у свијету, указује и статистика за Републику Српску.

- На годишњем нивоу, податке које сам добила у задњих пет  година од 2011. до 2015. године из Института за јавно здравство је око 450 пацијената годишње, што није занемарљиво и оно што је велики проблем што сада то више није резервисано само за старију популацију, него се све више та граница помјера према млађој популацији - истиче Љиљана Иванчић, помоћник министра здравља Републике Српске.

Интересовање за бесплатне мамографске прегледе је огромно, а до сада су се већ пријавиле 224 жене.

- Интересовање за саму акцију је огромно и имамо ситуацију да су сви термини попуњени до првог марта и одлучићемо у разговору са руководством Олимпијског центра да ли и за који период да продужимо саму акцију - напомиње Небојша Шешлија, в.д. директора Болнице "Србија".

Акцију бесплатних мамографских прегледа омогућио је Олимпијски центар Јахорина који је, како је речено, постао један од носилаца развоја Српске, али који ће увијек имати друштвену одговорност према људима сарајевско-романијске регије који су га направили и сачували.

- Овај данашњи дан је поклон свим нашим мајкама, женама, сестрама, родицама, позивам још једном све жене сарајевско-романијске регије да се одазову, нема везе што су капацитети попуњени, продужићемо ову акцију све до посљедњег захтјева и посљедњег прегледа - поручује Недељко Елек, предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина".

Акцију ће подржати и градске општине.

Са данашњег састанка упућен је позив свим институцијама и компанијама да се поведу примјером Олимпијског центра и подрже сличне активности.