latinica  ћирилица
21/01/2019 |  16:00 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Унапријеђена статистика директних страних инвестиција

Централна банка БиХ унаприједила је статистику директних страних инвестиција, чиме је, кроз нови табеларни приказ, корисницима на располагању истовремени увид у износе инвестиција по земљама и подручјима дјелатности.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

На основу таквог приказа могуће је анализирати структуру инвестиција за сваку од земаља из које долазе стране директне инвестиције, као и географско поријекло инвестиција за свако од подручја дјелатности, саопштено је из Централне банке.

"На овај начин се обогаћује расположива статистичка подлога за представљање и анализирање потенцијала за улагање у БиХ. Статистика стања директних страних инвестиција компилирана на овај начин расположива је за период од 2014. до 2017. године, а може се наћи на статистичком порталу веб-странице ове банке", наводи се у саопштењу.

Анализа инвестирања из три земље с највећим износом улагања у БиХ на крају 2017. године указује на сљедеће - у инвестицијама из Аустрије, највеће учешће од 60,4 одсто односи се на финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, 25,7 одсто на прерађивачку индустрију, а 5,4 одсто на област пословање некретнинама.

Из Хрватске, као другог највећег инвеститора у БиХ, инвестиције у област финансијске дјелатности и дјелатности осигурања су 46,4 одсто, у прерађивачку индустрију 19,6 одсто, а у област трговине 15,4 одсто.

Инвестиције из Србије су доминанатне у области информација и комуникација - 70 одсто од укупних улагања, 11,3 одсто у трговину, а 7,4 одсто у прерађивачку индустрију.