latinica  ћирилица
21/01/2019 |  16:10 ⇒ 22/01/2019 | 09:09 | Аутор: РТРС

Јединствена порука из Српске - измјена Дејтонског споразума неприхватљива

Порука турског предсједника Реџепа Тајипа Ердоана, да је Дејтонски споразум потребно ревидирати јер није донио рјешење за БиХ, није изазвала већи одјек у међународној и јавности у региону.

Међутим, аналитичари и домаћи званичници поручују да је не би требало потцијенти, јер долази из једне од најмоћнијих земаља НАТО савеза. Готово једниствена порука из Српске је да су било какве измјене Дејтонског споразума неприхватљиве.

Прошлоседмичну посјету предсједице Хрватске, Колинде Грабар Китаровић, Турској, Ердгоан је искористио да се још једном покуша умијешати у унутрашње односе у БиХ, отворено позивајући на промјену Дејтонског мировног споразума.

- Ревизија Дејтонског споразума је неопходна. Постало је јасно у времену које је прошло, да Дејтонски споразум, у садашњем облику, не може да доведе до рјешења везаних уз будућност БиХ. Вјерујем да Уједињене нације морају поново да се умијешају и да предузму много снажније кораке, рекао је Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Турске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић каже да уважава став Турске као глобалне силе, али сматра да овакве тренутно нису пожељне.

- Мислим да то није добродошла изјава и добродошла препорука, баш у вријеме када БиХ треба да формира власт и крене својим путем, а не по препорукама других дражава - истиче Чубриловић.

Промјене Дејтонског спорзума су неприхватљиве, поручују из СНСД, истакавши да је то овај споразум најбољи рецепт икада написан за БиХ. Оваквим изјавама, Ердоган поново наступа као заштитник интереса искључиво бошњачких партија, сматрају у СНСД-у.

- О ревизији Дејтонског споразума највише говоре они који му никада нису ни дали шасну, а то бје ошњачка страна. Дакле, они који су прижељкивали да Дејтонски споразум буде само корак до остваривања онога што су били њихови ратни циљеви, а то је БиХ у којој влада принцип један човјек један глас, што у преводу значи – којом владају Бошњаци, подсјећа Ковачевић.

Аналитичари упозоравају да је Ердоганове изјаве потребно схватити озбиљно и сматрају да Турска уплитањем у балканска питања, види шансу за повратак на мапу важних геополитичких играча.

- Недавном изјавом да Дејтонски спопразум треба ревидирати јер није донио рјешење, датом у Анкари на конференцији за новинаре са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић, Ердоган је наговијестио да би се Турска могла убрзо укључити у рјешавање питања на Балкану - напомиње Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

- Што се тиче Ердоганове изјаве, можда је и у праву, али у том случају не треба одбацити ни разматрање Дејтонског споразум на начин да се БиХ постпено разруши, односно да се ентитетима омогући право на самоопредјељење и избор сопствене судбине - тврди Драгомир Анђелковић, аналитичар.

Домаћи званичници, понављају да је судбина БиХ само у договору три конситутивна народа, односно два ентитета, а то, прије свега значи, досљедна примјена Дејтона, а никако његова разградња. Додају да се поруке из других земаља, које нису у складу с тим, не могу сматрати добронамјерним.