latinica  ћирилица
21/01/2019 |  16:25 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Изградња система за наводњавање у Семберији

Изградња система за наводњавање у Семберији један је од пројеката Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, којим је планирано наводњавање око 10.000 хектара.

Тиме ће се пољоприврдницима омогућити јефтинија и сигурнија ратарска и повртарска производња. За Пилот подручје у Доњем Црњелову, расписан је тендер за извођача радова, чија се вриједност процјењује на око 3, 8 милиона марака .
Системом дистрибутивних цјевовода са пумпним станицама, вода из канала Стара Дашница, биће доведена до приватних пољопривредних парцела.

Младен Митровић један је од пољопривредних произвођача у Доњем Црњелову, који ће међу првима у Семберији добити могућност кориштења двоструко јефтинијег наводњавања повртарских култура. Почетком прољећа , пројектом ресорног министартва, планирана је изградња пилот система за наводњавање кориштењем постојеће каналске мреже.

- То је дио парцела гдје је пластеничка производња интензивна и гдје сe обавља производња поврћа и дио ратарске производње. Главни вод би ишао са канала Дашница, с тим да нам је обећано да нам буде доведена инфратструктура до сваке парцеле - истиче Младен Митровић, пољопривредник из Доњег Црњелова.

Пилот пројекат у Црњелову обухвата око 470 хектара. Ових дана отворен је и тендер за извођаче радова.

- До 15. фебруара је расписан позив тако да очекујемо већ у марту са извођењем радова, неких 30-ак километара цјевовода, поручује Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У ресорном министарству напомињу да је вриједност пројекта око 3,8 милиона марака, који ће бити обезбијеђени из средстава Свјетске банке. Са 15% учешћа у финансирању пројекта, учествује и град Бијељина.

-  Имамо дио средстава од доприноса за воде, које можемо трошити само уз сагласност министартсва, тако да ћемо један дио уложити за експропријацију, а други дио за наводњавање - напомиње Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Уз главну каналску мрежу у Семберији, пројектом је планирано да се обезбиједи наводњавање за око 10000 хектара површина под повртарским и ратарским културама. То подразумијева 40 пумпних станица и око 320 километара цјевовода у селима Којчиновац, Обарска и Црњелово.