latinica  ћирилица
21/01/2019 |  18:03 ⇒ 22/01/2019 | 09:16 | Аутор: РТРС

Полицијски оркестар МУП-а Српске на Светосавском балу у Бечу

У организацији Српског центра из Беча, 24. јануара одржаће се 22. Светосавски бал.

Пред више од 700 гостију и званица из јавног, културног и политичког живота Републике Српске, Србије и Аустрије, част да свирају припала је и Полицијском оркестру МУП-а Републике Српске.

Ове године старовременском балском двораном Парк – хотела Шенбрун, одзвањаће тактови српских композиција пред више од седамстотина гостију. Позиву предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, обрадовали су се и радо одазвали у Полицијском оркестру.

- Велика је част гостовати на оваквом балу. Светосавски бал сваке године позива еминентна музичка имена да буду, дио њиховог музичког програма - истиче Јелена Атлагић, шеф Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

Како традиција налаже бал ће бити отворен Светосавском химном, а неће изостати ни Српски кадрил који се традиционално сваке године изводи на балу. Што се тиче Полицијског оркестра, у којем свирају само професинални музичари, домаћини су имали неколико жеља, иако се репертоар још увијек држи у тајности.

- Домаћин је изразио жељу да изведемо композицију Тамо далеко, коју смо изводили на нашем концерту и да при том поведемо пар који је пригодно плесао уз тај наш стари српски валцер. И тиме би, уједно, дали и омаж годишњици првог свјетског рата која се обиљежава свуда у свијету - напомиње Душан Покрајчић, диригент Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

Својим наступом вече бечког издања Светосавског бала увеличаће и бројни умјетници из Србије: Умјетнички ансамбл Министарства одбране Србије "Станислав Бинички", под вођством маестра Војкана Борисављевића, Жељко Самарџић, Гоца Лазаревић, Тијана Дапчевић, Никола Роквић, Даница Крстић и други.