latinica  ћирилица
21/01/2019 |  18:11 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Амбуланте препуне пацијената са симптомима грипа

Амбуланте породичне медицине препуне су пацијената са симптомима грипа, али епидемија још није проглашена.

Из Института за јавно здравство Републике Српске наводе да су, до сада, три пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, од који су два била позитивна на вирус грипа.

У Дому здравља Бањалука регистровани су и случајеви обољења Х1Н1. Симптоми уобичајени-висока температура, слабост, кашаљ.

- Изолован је и сам узрочник, вирус инфлуенце је Х1Н1 и пацијенти имају јако тешку клиничку слику праћену високом температуром. Ове године пацијенти у великом броју имају компликације, најчешће упалу плућа - каже др Косана Станетић, начелница породичне медицине Дом здравља Бањалука.

Најугроженије су старији и дјеца, те особе са хроничним болестима. Често класични симптоми грипа касније прелазе у упалу плућа.

У порасту је број пацијената свих животних доби, обољелих од различитих врста респираторних инфекција.

- У задњем периоду, уназад неких мјесец, мјесец и по дана, имамо повећан прилив пацијената са симптомима акутних респираторних инфекција и стања сличним грипу. То је оно што зовемо вирозе и вирусне инфекције, углавном су вирусне инфекције, неких 80 одсто - истиче др Гордана Радановић, специјалиста породичне медицине.

Пацијенти често не могу разликовати симптоме обичне прехладе, грипа и упале плућа. Симптоми упале плућа у већини случајева најчешће почињу нагло, акутно и то су интензивније тегобе у односу на прехладу и грип и дуже трају.

- То су акутни почетак јако високе температуре, слабост, малаксалост, губитак апетита и тегобе које су карактеристичне за сам респираторни, односно дисајни систем, а то су кашаљ, који може да буде сух или са искашљавањем, гушење, отежано дисање, неријетко и бол у грудима - наводи др Александра Иглић, специјалиста пулмолог.

Доктори наглашавају да уколико примјетите неке од ових симптома, не узимајте љекове на своју руку, већ се јавите у најближу здравствену установу.