latinica  ћирилица
21/01/2019 |  18:21 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Лопаре - општина са одличним природним потенцијалом

У општини Лопаре регистровано је 646 пољопривредних газдинстава, а око 1.500 хектара је обрадивог земљишта.

Ово подручје има одличне природне потенцијале и агро-климатске услове за воћарство и сточарство,што је и велика шанса за цјелокупан развој регије.

Воћарство на подручју лопарске општине једна је од најважнијих привредних грана. Шесточлана породица Перић има шљивик са 400 стабала, а од прошле године на три дунума производе и јагоду.

- Мајевица је позната по воћарству. Таква је природа, надморска висина одговара воћу. Одавнина су се људи овде бавили воћарством. Сијање пшенице и кукурза није баш за овај крај - каже Миле Перић.

Мајевички пољопривредници све се више окрећу и пластеничкој производњи поврћа. У пет пластеника, површине 1.400 квадрата, Гордана Илић производи паприку, парадајз, краставце. Пласман за њено поврће је обезбијеђен.

- Тражи доста труда и рада у пластеницима. Од јутра до мрака морате да радите. Али исплати се. Ко хоће да ради и да нешто има, може солидно да живи - сматра Гордана.

Већина мајевичких домаћинстава бави се и сточарством. Породица Поповић се након пензионисања у Швајварској вратила у завичај. Држе око стотину оваца. Иако су улагања велика, исплати им се.

- Све плаћам, од радника до машине. Ја не гледам рачунице, али има и користи - поручује Јован Поповић.

Пољопривредна производња један је од стратешких праваца развоја. Годишње се из буџета ове локалне заједнице за подршку аграру издвоји око пола милиона марака.

- Имамо неколико озбиљних произвођача млијека на подручју наше општине. Размишљамо да са једним инвеститиором изградимо мини фабрику тврдог сира у Јабланици. И надамо се да ћемо тај пројекат реализовати у 2019. години - напомиње Радо Савић, начелник општине Лопаре.

У локалној управи планирају да уз помоћ ресорног министарства граде прерађивачке капацитете, сушаре и хладњаче за воће. Намјеравају да у сарадњи са дијаспором омогуће извоз пољопривредних производа на европско тржиште.