latinica  ћирилица
22/01/2019 |  08:44 ⇒ 08:58 | Аутор: ФОНЕТ

Гуглу казна од 50 милиона евра

Француска агенција за заштиту личних података осудила је америчку интернет компанију Гугл на рекордну казну у износу од 50 милиона евра, односно око 57 милиона долара, због пропуста у заштити личних података њених корисника, саопштила је та агенција, а преноси АФП.

Државна комисија за информатику и слободе, француски "надзорник" за личне податке, прво је европско регулаторно тијело које је санкционисало велику међународну интернет компанију на основу новог европрописа о заштити личних података (ГДПР), који је ступио на снагу 25. маја прошле године.

Тај нови текст омогућава одређивање казне у вриједности четири одсто годишњег промета на свјетском нивоу за непоштовање обавезе заштите личних података европских грађана.

У својој истрази, Француска агенција за заштиту личних података (ЦНИЛ) обавила је све радње које мора примијенити и нови корисник паметног телефона андроид – оперативног система за Гуглов паметни телефон, како би отворио свој "Гугл" рачун и користио уређај.

Званичници ЦНИЛ, како преносе француски медији, не споре нити поричу да Гугл обавјештава кориснике о начину на који ће користити њихове податке, али указује да су они тешко доступни и раштркани по разним документима које су кроз апликацију отварају, а корисници интернета, по правилу, никад немају времена да их у потпуности прочитају.

Оцјена француских регулатора је да Гугл не даје "јасну и разумљиву" информацију.