latinica  ћирилица
22/01/2019 |  08:51 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Снијег у Српској успорио саобраћај (ФОТО)

Сви путни правци и улице првог приоритета у Бањалуци су очишћени и проходни, а екипе зимске службе су на терену и чисте путеве другог и трећег приоритета, речено је Срни у Градској управи.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

Од јутрос се у граду чисте и пјешачке стазе, а линије јавног градског и приградског саобраћаја одвијају се према распореду.

Из градског Одјељења за саобраћај и путеве наводе да највише снијега има на подручју Мањаче, односно Стричића, Агиног села и Крмина - око 30 центиметара.

Бања Лука - снијег

Сњежни покривач од 12 центиметара у Новом Граду за сада није проузроковао веће проблеме у саобраћају, али га је успорио.

У локалном Центру за обавјештавање речено је Срни да су јутрос скраћене три локалне аутобуске линије, за Кршље до Дреника, за Бушевић до Блатне и за Таблу до Туњице.

У протекла 24 часа догодила се једна саобраћајна незгода на мосту на ријеци Сани у градском подручју у којој није било повријеђених.

Нема пријављених кварова на електромрежи и снабдијевање потрошача електричном енергијом је уредно.

Начелник општинског Одјељења за за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Зоран Мијатовић рекао је да је синоћ почело посипање локалних категорисаних путева, а јутрос чишћење.

Регионалне и магистралне путеве од ноћас чисти предузеће "Приједорпутеви".

Путеви у бијељинској регији очишћени су од снијега и саобраћај се одвија без застоја, речено је у надлежном предузећу "Бијељина пут".

Технички директор овог предузећа Александар Кецман каже да је највише снијега пало на подручју Лопара и превоју Бањ брдо према Тузли, али су коловози очишћени и екипе зимске службе на терену превентивно посипају со.

Бијељина - путеви очишћени од снијега

Према његовим ријечима, осим редовног зимског одржавања саобраћајница у надлежности "Бијељина пута" од почетка зиме није било проблема због сњежних падавина, као ни позива грађана или полиције за додатне интервенције.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је Срни да су у овој општини очишћени регионални путни правци и већина локалних путева.

Кљајић је навео да у насељима Бушевић и Врановина није организовано чишћење локалних путева јер мјештани немају механизацију неопходну за чишћење.

Крупа на Уни

Он је појаснио да општина обезбијеђује погонско гориво власницима механизације за чишћење путева у зимском периоду.

Кљајић каже да у општини Крупа на Уни нема проблема у снабдијевању потрошача електричном енергијом, те да раде све службе.

Висина снијега у Крупи на Уни је 22 центиметара.

Сви путни правци на подручју општине Градишка јутрос су проходни, рекао је директор локалног комуналног предузећа Жељко Билбија.

Он је додао да су екипе зимске службе локалног комуналног предузећа од синоћ на терену и чисте снијег са улица и тротоара у граду, те локалних путева на подручју општине.

Билбија је рекао да је зимска служба на вријеме ђеловала, да су коловози у граду синоћ посути сољу и абразивним материјалом, а да градске улице и тротоаре чисте четири возила са ралицама и два мала трактора.

"Трудимо се да што мање снијега остане на коловозу, јер очекујемо у поподневним и вечерњим часовима пад температуре", истакао је Билбија.

Он је навео да су проходни и путеви у руралном подручју. Према његовим ријечима, у поткозарским селима висина снијега јутрос је износила 15, а у граду око три центиметра.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али је одвијање саобраћаја отежано на свим дионицама, посебно на превојима Хан Поглед, Црни Врх, те на дијеловима пута Шековићи-Каштељ и Милићи-Скелани, саопштено је данас из предузећа "Зворникпутеви".

На превоју Хан Поглед температура износи минус четири степена Целзијусова, висина снијега је око 80 центиметара, док на коловозу има угаженог снијега два до три центиметра.

Регионални пут на подручју регије Бирач

На регионалном путу Шековићи-Каштељ висина снијега износи 65 центиметара, а на магистралном путу Зворник-Тузла преко Црног Врха око 25 центиметара.

На дијелу регионалног пута од Милића до Скелана, граница према Србији, висина снијега износи и до 65 центиметара, са угаженим снијегом на коловозу од два-три центиметра.

Екипе "Зворникпутева" су на терену и раде на уклањању снијега и посипању коловоза.

Из овог предузећа подсјећају возаче да на пут не крећу без обавезне зимске опреме, као и на опрезну вожњу у усјецима, засјецима, упозоравајући да су на појединим дионицама могући одрони.

Пунктови "Зворникпутева" за одржавање магистралних и регионалних путева у зимским условима налазе се на превоју Хан Поглед, у Каракају и Братунцу.

Сви магистрални и регионални путеви Сарајевско-романијске и Горњодринске регије су проходни и нема потешкоћа и застоја у одвијању саобраћаја, рекао је Срни технички директор "Романијапутева" Драган Булошчић.

Он је истакао да на поменутим регијама у пријеподневним часовима падао снијег промјењивог интезитета, у поподневним појачаног, али се за сада снијег не задржава на коловозима.

Соколац - "Романијапутеви", саобраћај без застоја

Булошчић је изјавио да су екипе овог предузећа спремне да реагују на вријеме и у случају већих сњежних падавина.

"Возаче упозоравамо на опрез на планинским превојима, гдје може доћи до повременог засњежења коловоза у случају већих сњежних падавина и пада темепратуре", поручио је Булошчић.