latinica  ћирилица
22/01/2019 |  11:15 ⇒ 11:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Мјесец дана Трампове блокаде

Најдужа блокада деијла федералне владе у Америци траје већ 31 дан, а лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел спрема се за гласање о приједлогу који је за предсједника Доналда Трампа компромис, а за демократе - осуђен на пропаст.

Трампов план предвиђа да ће имигранти који су ушлу у земљу илегално као дјеца, бити заштићени три године од депортације, а садржи и продужење заштићеног статуса за људе који су отишли из својих земаља због насиља или природних катастрофа.

У замјену, добио би 5,7 милијарди долара за изградњу зида на америчко-мексичкој граници.

- Предсједник је у суштини представио план за рјешење кризе на граници, за безбједност границе и отворио нам пут да деблокирамо Владу - поручио је амерички потпредседник Мајк Пенс.

Демократе понављају да је зид на граници неефикасно и скупо рјешење. Они траже од Трампа и републиканаца да се прво деблокира рад Владе, а онда отвори дијалог о безбједности на граници, преноси Глас Америке.

- Мислим да потпредсједник и предсједник знају да оно што је Трамп најавио нема шансе да прође. Мислим да је предсједник само намјеравао да спријечи пад свог рејтинга, а то нас неће довести до деблокаде рада Владе. Трамп је на почетку блокаде рекао да је поносан због тога, али мора да је прекине и то је оно што ми очекујемо да чујемо од њега - каже демократски конгресмен из Калифорније Адам Шиф.

Блокада и даље траје, а око 800.000 федералних службеника и даље ради или без плате, или су на принудном одмору.