latinica  ћирилица
22/01/2019 |  11:29 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Од априла нова авио линија за Москву (ВИДЕО)

Лет Бањалука - Москва могао би бити успостављен већ од априла, изјавио је министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић за РТРС.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Министар Трнинић је рекао да преговарају са руском компанијом о летовима за Москву три пута седмично

Трнинић је истакао да Министарство саобраћаја и веза и Управа бањалучког аеродрома преговарају са једном приватном компанијом из Русије о увођењу ове авио-линије.

- Преговори са руском компанијом су доста одмакли и добили смо већ одређене приједлоге и нацрте уговора. Надам се да ће то све бити ускоро завршено, тако да ћемо вјероватно почети са летовим у Москву три пута седмично - рекао је Трнинић.

Нагласио је да ће летови кренути од априла, те изразио наду да ће се они показати економски исплативи. 

Министар је истакао да су се показали исправним планови да се аеродром развија у неком другом правцу у односе на пријашње планове.

- Дошло је до изузетног повећања броја путника, а и до повећања одређених дестинација и то ће се наставити и ове године - истакао је Трнинић.

Подсјетио је да са компанијом Рајанер реализују летови за до сада три дестинације - Мемингем, Брисел и Стокхолм и најавио да од марта почиње и лет за Берлин.

- Прошле године смо имали са одређеним тур оператеоима интересантне дестинације као што је то била Анталија, која се показала изузетно исплативом. Попуњеност летова била је 95 одсто. Исти тур опертор је показао заинтересованост да ове године прошири са још једном дестинацијом према Грчкој, највјероватније према Солуну - истакао је он.

Према његовим ријечима, у плану је проширење писте на бањалучком аеродрому и преуређење пријемне зграде и свих пратећих садржаја на аеродрому.

Трнинић је истакао да је раније број путника који су летјели из Бањалуке, на годишњем нивоу био око 20.000, а да је само у једном мјесецу прошле године, тј. од када је почела сарадња са компанијом Рајанер, број повећан на 10.000 мјесечно.

- Очекујем да ће на крају године број путника са бањалучког аеродром бити 200.000, што је десет пута више него што је то некада било - закључио је министар.

Говорећи о изградњи аутопута Бањалука-Приједор, Трнинић је навео да је Влада Српске закључила одличан уговор са кинеском компанијом.

- Нисмо преварени, како поједини желе да то прикажу у јавности. Износе се лаички подаци. Изградња аутопута Бањалука-Приједор је по километру далеко најјефтинија у региону и у Европи. Цијена овог аутопута по километру је седам милиона евра, у Словачкој је 15, а Црној Гори и Ирској 20 милиона евра по километру - рекао је Трнинић.

Он је додао да су нетачне и тврдње да концесија која је Кинезима дата за овај пројекат на 33 године није добро рјешење.

Када је ријеч о изградњи моста на Сави, министар је истакао, да је било опструкција са хрватске стране.

- Ми смо прије двије године успјели да то покренемо са мртве тачке. Расписан је тендер и сада се чека процјена најбоље понуде извођача - рекао је Трнинић и додао да се нада да ће на прољеће да почне изградња моста.