latinica  ћирилица
22/01/2019 |  12:00 ⇒ 13:26 | Аутор: РТС

Економски форум у Давосу - свјетски лидери о глобалним питањима

У живописном швајцарском ски центру званично је почео Свјетски економски форум на којем ће свјетски лидери дискутовати о најактуелнијим глобалним питањима.

Температура у алпском зимском одмаралишту је јутрос, у вријеме окупљања водећих свјетских политичара и пословних лидера, била минус 14 степени Целзијусових, наводи Гардијан.

Ове године је, међутим, разочарао изостанак неколико кључних политичких лидера, попут америчког предсједника Доналда Трампа који је учешће отказао како би се фокусирао на финансијску блокаду владе у Вашингтону, оцјењује лист.

Одсутна је и британска премијерка Тереза Меј коју брину преговори о Брегзиту, као и француски предсједник Емануел Макрон који је остао код куће због протеста "жутих прслука".

Међутим, и даље је планирано обраћање бразилског предсједника Жаира Болсонара, јапанског премијера Шинза Абеа и њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Прогнозе су да ће ове године свјетска економија успорити раст на 3,5 одсто.

"Ризици су све већи, поготово они у вези са политичким потезима. То не значи да је нова рецесија иза угла, али је јасно да ће раст бити слабији. Томе треба додати неизвјесност, геополитичке бриге. Зато порука политичарима да се суоче с преосталим институционалним слабостима", поручује директорка ММФ-а Кристин Лагард. 

Једна од тема биће и климатске промјене, које утичу на економију. Иако учесници форума говоре да су због тога забринути, многи од њих су, ипак, одлучили да на форум дођу приватним авионима, примјећује Гардијан.

Предсједник Србије Александар Вучић, такође, учествује на форуму у Давосу, гдје ће имати бројне билатералне сусрете са свјетским званичницима, прије свега са Меркеловом, затим са европским комесаром за проширење и сусједску политику Јоханесом Ханом, премијером Словеније Марјаном Шарецом, као и с предсједником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем, саопштено је из Вучићевог кабинета.

Предвиђени су и сусрети Вучића с другим званичницима, привредницима и представницима финансијских институција.

Током боравка у Давосу, Вучић ће се обратити скупу на тему "Слобода медија у кризним ситуацијама" и присуствоваће бројним сесијама форума.

Чак 1.500 приватних летова ће ове недјеље бити реализовано због доласка делегата на форум у Давос, процјењује индустријска групација Ер Чартер сервис.

На овогодишњем Давосу планирано је око 350 сесија, а данас ће бити одржане конференције о хуманитарној кризи, затим специјално обраћање предсједника Бразила Жаира Болсонара, као и специјална сесија са државним секретаром САД Мајклом Помпеом.