latinica  ћирилица
22/01/2019 |  13:38 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Ћорић: Бијељина заслужују позориште

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић сматра да за власти Бијељине, другог по величини града у Српској, нема оправдања због запостављања културе, те да је грађанима потребно позориште.
Недељко Ћорић -
Недељко Ћорић

Ћорић је рекао да је овдје ријеч о недостатку знања и идеја оних који већ годинама уређују живот у Бијељини и који су се "показали недораслим" и када је ријеч о организацији других сегмената живота града.

"Имамо људе који су спремни да се потруде да уведу ред у ову област и који имају концепт који би оживио позоришни живот у нашем граду", рекао је Ћорић, који је и предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина.

Он је истакао да се овако велики и захтјевни пројекти не могу реализовати без подршке и помоћи Владе Републике Српске и да је спреман да учини све да ту подршку обезбиједи, те је позвао све колеге народне посланике из Бијељине, без обзира на политичку странку, да му се придруже у овој иницијативи.

Ћорић каже да је свјестан чињенице да Бијељина не може имати оперску кућу или филхармонију јер тренутно не постоје услови за то, те да се не може поредити са великим културним центрима, али може са Шапцем, који је по величини сличан град, али има неколико позоришта и веома богату културну понуду.

"Када год у нашем граду гостује позоришна трупа или глумац који изводи монодраму, без обзира да ли је ријеч о познатом дјелу са славним умјетницима или раду неког младог аутора са аматерским глумцима, сала је увијек препуна и тражи се `карта више`", рекао је Ћорић.

Он каже да је увјерен да би, када би се позориште поставило на здраве основе, без утицаја ситно-политичких и партијских интереса, оно било и економски одрживо, без потребе за значајним дотацијама из буџета, додаши да је потребна воља градских власти да нешто учине по овом питању.

Коментаришући чињеницу да је власт у Бијељини буџетом издвојила тек 5.000 КМ за оживљавање позоришта од најављиваних 150.000 КМ, Ћорић је оцијенио да је "јасно да обећања градских власти имају искључиво предизборну функцију и да је за њу култура маргинална појава која треба да се саморазвија и није велика штета ако се то не деси".

Он је подсјетио да је Бијељина имала развијен позоришни живот још прије 30 година и да о томе свједоче бројне представе које су у то вријеме по много чему биле пионирске у позоришној умјетности, награде на фестивалима широм бивше Југославије, талентоване људе који су препознати у другим градовима и државама, додавши да је то насљеђе Бијељине које је пуштено да пропада.

Ћорић је рекао да је позван на јавну трибину "Позориште у Бијељини, јава или сан", на којој ће сутра у Градској библиотеци јавност моћи да изнесе ставове о овој актуелној градској теми, те позвао медије и заинтересоване грађане да присуствују овом догађају.