latinica  ћирилица
22/01/2019 |  14:45 | Аутор: СРНА

Радојичић: Квалитет ваздуха бољи него претходних сезона гријања

Градоначеник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је, према посљедњим анализама, квалитет ваздуха у граду знатно бољи него у претходних неколико сезона гријања, те истакао да градске власти немају информације о томе да неко врши додатно мјерење.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

"Град има овлаштени Институт за грађевинарство који је, према јавном позиву, добио посао мјерења. Ми смо те податке, који се стално објављују, учинили потпуно јавним због интереса јавности, јер је прије пар мјесеци било различитих спекулација", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је, према последњој збирној информацији, квалитет ваздуха у Бањалуци бољи него у претходних неколико сезона гријања, иако сви обично воле да доводе у везу загађање са зимским периодом.

"Гријање није само градска топлана, већ су и индивидуална ложишта", истакао је Радојичић.

Он је истакао да је предност Бањалуке то што умјесто мазута користи дрво, које је далеко мањи загађивач.

"У Бањалуци се не користи, или се врло мало користи угаљ, који у неким другим срединама изазива највеће проблеме са аеро-загађењем", рекао је Радојичић.

Он је рекао да су подаци о квалитету ваздуха у граду за већину параметара, осим једне категорије честица, било знатно бољи него 2015. и 2016. године.

"Према мјерењима Института ниједан дан нисмо били ван дозвољених категорија, чак напротив", рекао је Радојичић, коментаришући наводе да је у Бањалуци почетком јануара почео са радом још један сензор за праћење квалитета ваздуха који је 18. и 19. јануара забиљежио висок индекс загађености.

Мјерење квалитета ваздуха у граду обавља Институт за грађевинарство "ИГ", а према уговору, квалитет ваздуха мјери се на три локације, и то у насељима Центар, Борик и Паприковац. Обавља се мјерење за девет полутаната, чија се концентрација прати свакодневно, а извјештаји о квалитету ваздуха, објављују се мјесечно на сајту градских власти.