latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:47 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Помоћ српским повратницима у Пребиловцима код Чапљине

Прије двије године, четворица исељеника у Шведску, одлучила су да помогну српским повратницима у Пребиловцима код Чапљине.

Становништво и село страдали су у Другом свјетском рату, а у посљедњем је село у потпуности спаљено и порушено. Новац који су обезбиједили, уложиће у пољопривреду.

Да би реализовали своју намјеру, подршку су пружили једном повратнику у Пребиловце. Било је потребно годину дана да, надомак села, култивишу дио брда, које никада није обрађивано, а које је Општина Чапљина понудила у закуп на тридесет година.

- Ми како смо то схватлили, мислимо да овдје има живота, да се овдје може живјети и радити, и живјети од ове земље - каже Анђелко Бабић, исељеник у Шведску.

Парцела је припремљена за експлоатацију. С обзиром на то да је ријеч о већој површини, улагачи намјеравају да запосле некога од повратника у Пребиловце. Већини њих основни извор прихода је из пољопривреде.

- Ја сам конкурисао и добио пет и по хектара, велика су улагања, нисам то могао сам и онда смо се договорили нас пет да ту парцелу урадимо - напомиње Брано Екмечић из Пребиловаца.

Ни јача киша не омета их у постављању заштитне ограде. У култивацију су уложили око стотину двадесет хиљада марака, а за репроматеријал, за прољећну садњу, обезбиједили су четрдесет хиљада. Садњу кромпира, на једној половини парцеле, планирају за мјесец дана. Другу половину резервисали су за лубенице.

- Само основни проблем, који је овдје присутан, јесте откуп тих производа - поручује Бабић.

Вода за наводњавање обезбијеђена је из бушотине. Наредне јесени, инвеститори планирају садњу трешања и маслина.