latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:50 | Аутор: СРНА

Бањалука: Зимска служба на терену, очишћени приоритетни путеви

На подручју Бањалуке очишћени су путеви првог и другог приоритета, а екипе зимске службе јутрос су на вријеме биле на терену и све линије јавног превоза реализоване су без значајнијих застоја, рекао је начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.
Чишћење улица Бањалука -
Чишћење улица Бањалука

Сандић је новинарима рекао да највише позива, када је ријеч о жалбама грађана, има због непознавања ситуације и чињенице да нису сви путеви у програму рада Зимске службе.

Он је појаснио да град Бањалука одржава укупно 2.200 километара путне мреже, а да се у програму рада зимске службе налази нешто више од једне трећине.

"У посебним случајевима одобравамо и ванредно чишћење ако је ријеч о тежој болести и неким посебним ситуацијама које захтијевају да се ти путни правци очисте, али, немамо расположива средства да чистимо све оно што би грађани очекивали да урадимо", рекао је Сандић.

Сандић је навео да су у граду паркинзи, као и саобраћајнице, разврстани у три категорије и да су приоритетни они који се налазе у ужем градском језгру, док су друга и трећа категорија сви остали паркинзи који се наплаћују.

Он је рекао да се у граду може видјети нешто више од 10 центиметара снијега, док је сњежни покривач у висинским дијеловима, попут Стричића или Агиног села, већи од 30 центиметара.

"Тамо се такође чисте путеви по приоритетима, а за сада не очекујемо веће проблеме", оцијенио је Сандић.

Град Бањалука подијељен је на 14 подручја која се чисте током зиме, односно шест градских и осам сеоских која одржавају бањалучка предузећа "Чистоћа", "Еко-еуро тим", "Козарапутеви" и "Ротор", "Голден кард", те "Нискоградња" из Лакташа.