latinica  ћирилица
22/01/2019 |  16:06 | Аутор: СРНА

Вучић у Давосу: У Србији за годину-двије напредак у медијима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Давосу да је увјерен да ће Србија, у сарадњи са међународним професионалним удружењима, за годину-двије постићи напредак у области слободе медија на који ће бити поносна.
Александар Вучић у Давосу (Фото:Председништво) -
Александар Вучић у Давосу (Фото:Председништво)

Говорећи на сесији "Медијске слободе у условима кризе", Вучић је рекао да онолико колико је поносан на економске реформе и очување мира и стабилности у региону, толико није поносан због критика на рачун слободе медија у Србији.

Он је истакао да је Србија успјела да знатно унаприједи своју економију и да први пут има три године заредом суфицит у буџету, раст БДП-а од 4,5 одсто и смањење јавног дуга са 79 на мање од 50 одсто, пренијели су београдски медији.

Када је ријеч о слободи медија у Србији, Вучић наводи да је главни проблем изразита поларизација медија.

Вучић је напоменуо да није поносан због чињенице да Србија није добила добре оцјене посљедњих година од "Репортера без граница", као и "Фридом хауса", те изразио увјерење да ће се то промијенити.

На овом панелу учествују и руска новинарка Тина Канделаки, извршни уредник "Вашингтон поста" Мартин Барон, главни уредник и предсједник Ројтерса Стивен Адлер и Метју Галиција из "Мундус џурнализма".

Према процјенама, Свјетски економски форум у Давосу, који је почео данас и трајаће до 25. јануара, требало би да окупи више од 3.000 учесника из 115 економија свијета.

Међу више десетина шефова држава и влада, учешће су потврдили њемачка канцеларка Ангела Меркел, израелски премијер Бењамин Нетањаху и јапански премијер Шинзо Абе.