latinica  ћирилица
22/01/2019 |  16:16 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Ускоро модернизација Универзитетске болнице "Фоча"

Ускоро слиједи модернизација Универзитетске болнице "Фоча" што подразумијева набавку нове опреме и унутрашње опремање. Болницу у Фочи данас је посјетио министар здравља Ален Шеранић.

У Универзитетској болници "Фоча" лијече се пацијенти из градова и општина Српске, шест кантона из Федерације БиХ и 13 општина из Србије и Црне Горе. Добру услугу и лијечење њих 13.000 потврђују повјерењем.

Оцјене су и да је ова болница по успјешним резултатима прва у Српској у васкуларној хирургији. Успјешнији рад најављују након пројекта модернизације болнице, у којем ће бити изграђен и опремљен савремени операциони блок са четири сале и интензивном његом. Предвиђено је и опремање Ангио блока. 

"Ова модернизација са ангио-салом и свим осталим нуди варијанте у даљем развоју васкуларне хирургије, која се односи на ендоваскуларну хирургију", рекао је директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић.

Из Владе Српске оцјена и да је фочанска болница као наставно-научна база за 1.500 студената овдашњег Медицинског факултета одличан примјер усавршавања кадрова. 

"И Медицински факултет и фочанска болница раде веома добру ствар, а то је да младе кадрове који се школују на факултету одмах преузимају и даје им могућност, не само стручног, већ и научноистраживачког усавршавања, чиме младе људе мотивише да се задрже овдје", истакао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Фоча је и један од 11 дијализних центара. Министар Ален Шеранић најављује исплату накнада пацијентима на дијализи.

"Ја очекујем да би сад у фебруару биле обезбијеђене исплате за прошлу годину, али бих нагласио да смо обезбиједили сав новац и за ову годину.", додао је он.

Влада Републике Српске обезбиједила је и новац за пројекат модернизације Универзитетске болнице Фоча. За грађевинске радове скоро 6.000.000 марака, док је за набавку медицинске опреме процијењена вриједност од 8 и по милиона марака.