latinica  ћирилица
22/01/2019 |  17:38 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Од априла нова авио-линија за Москву

Република Српска ускоро би могла добити нову авио-линију и то за главни град Руске Федерације. Нови лет са бањалучког аеродрома за Москву могао би бити успостављен већ од априла, истакао је министар саобраћаја и веза Српске, Неђо Трнинић. Министарство саобраћаја и веза и управа бањалучког аеродрома преговорају са једном приватном компанијом из Русије о увођењу ове авио-линије.

Након Берлина, од априла највећи град Српске требало би да добије и директну авио линију са престоницом Русије, Москвом. Након успјешне сарадње са компанијом Рајанер, бањалучки аеродром постао је интересантан и за друге авио-оператере, међу којима је и руска приватна авио- компанија која је понудила лет за Москву. 

"Ти преговори су доста одмакли. Имамо одрееђне приједлоге и нацрте уговора уговора. Надам се да ће то бити врло скоро завршено, тако да постоји вјероватноћом да кренемо са летовима према Москви три пута седмично", рекао је Трнинић.

Осим најављених летова, ресорни министар очекује да на љето буде успостављена и авионска линија за Грчку, док би са ниско-тарифном компанијом Рајанер могао бити постигнут договор о новим летовима.

"Ми смо дали своје приједлоге. Они имају своја истраживања на основу којег ће донијети одлуку. Очекујем још једну дестинацију са бањалучког аеродрома са Рајанером", истакао је Трнинић.

Број путника са бањалучког аеродрома у односу на 2017. годину повећан је 74 одсто, а до краја године у предузећу Аеродроми Републике Српске очекују рекордан број путника. 

"У 2019. години очекујемо да ће кроз бањалучки аеродром проћи преко 130.000 путника, што значи да би 2019. година требало да буде најуспјешнија година од оснивања бањалучког аеродрома", нагласио је директор предузећа Аеродроми Републике Српске Душко ковачевић.

Да би се аеродром наставио развијати, ресорни министар каже да су потребна и инфраструктурна улагања, која ће, поручује, отоврити прилику и за додатне летове.