latinica  ћирилица
22/01/2019 |  18:08 | Аутор: СРНА

Утврђен приједлог статусног споразума између БиХ и ЕУ

Савјет министара у техничком мандату утврдио је данас приједлог статусног споразума између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалску стражу на територији БиХ.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Закључивањем овог споразума, БиХ и ЕУ јачају и институционализују граничну сарадњу, укључујући усаглашавање оперативног плана, поједностављење и убрзање обављања заједничких интервенција на границама, као и сарадњу са другим агенцијама и тијелима ЕУ.

Сарадња укључује и заједничке акције које подразумијевају дјеловање на сузбијању незаконитих имиграција, односно прекограничног криминала.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника БиХ предложен је министар безбједности, саопштено је из Савјета министара.

Министри су на данашњој сједници, на приједлог Министарства безбједности, донијели одлуку о утврђивању оправданих разлога хуманитарне природе за продужење привременог боравка држављанима Сирије.

Под оправданим разлозима хуманитарне природе сматрају се неповољна безбједносна ситуација и стање животне угрожености у тој држави, а продужење привременог боравка из хуманитарних разлога у трајању најдуже до годину дана може се одобрити држављанину Сирије на његов захтјев ако има одобрење привременог боравка издато на основу ове одлуке и које није у супротности са Законом о странцима.

Поступак за продужење привременог боравка из хуманитарних разлога спроводи Служба за послове са странцима. Против рјешења ове службе, странац може изјавити жалбу Министарству безбједности БиХ.

Данас је усвојена и информација Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у 2018. години.

Служби за послове са странцима од јануара до децембра прошле године пријављена су 23.902 незаконита мигранта на територији БиХ, а намјеру да затражи азил исказало је 22.499 лица, док је њих 1.567 поднијело захтјев за азил.

Највећи број миграната је из Пакистана 7.770, из Ирана 3.663, из Сирије 3.017, Авганистана 2.780 и Ирака 2.184. Остале заступљеније групе миграната су из Либије 879, Палестине 752, Алжира 477, Бангладеша 452 и Индије 416.

Током прошле године забиљежен је континуирани раст броја миграната у БиХ све до октобра, након чега слиједи пад њиховог прилива у БиХ.