latinica  ћирилица
22/01/2019 |  18:52 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Повећан број обољелих од грипа - разлога за панику нема

Три пацијента у Републици Српској преминула су од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, потврђено је у Институту за јавно здравство Српске. Ова информација забринула је јавност, али надлежни поручују да разлога за панику ипак,нема.

Сезона грипa у пуном је јеку, а кашаљ, температура, болови у мишићима и зглобовима, главни су кривац што су чекаонице у здравственим установама широм Српске већ данима пуне. Због компликација изазваних вирусом грипа, познатим као АХ1, три пацијента у Српској су преминула. Два из Бањалуке и један из Невесиња. 

"Најчешће су то старији пацијенти који већ болују од одређених болести и онда ова грипа има само погорша стање", рекла је начелница Клинике за инфективне болести УКЦ Српске Антонија Верхаз.

Највише обољелих забиљежено је на подручју Бањалуке. Само у прошлој седмици евидентирано је 25 грипозних пацијената или 43 одсто од укупног броја узетих узорака. 

"Никако немојте да користити антибиотике, јер они служе за лијечење бактеријских инфекција, а грип је вирусна инфекција, чиме се може направити само штета, да вируси постану резистентни на њих и отежају стање за будуће инфекције гдје тај антибиотик неће дјеловати", навела је специјалиста епидемиолог и начелница Службе за епидемиологију у Институту за Јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир.

Иако је повећан број обољелих од грипа стање је још стабилно и разлога за панику нема, поручују надлежни. Ипак, позивају на опрез.

"Оно што је сигурно је да ћемо у наредном периоду сигурно имати повећан број пацијената имајући у виду да је почело и друго полугодиште у школама. Институције треба да се припреме, али и школске установе да провјетравају просторије, форсирају личну хигијену", истакао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Са вирусом грипа суочавају се и земље региона. Већи број пацијената него уобичајено биљеже у Србији. У сусједној Хрватској кажу да је овогодишњи вирус за 30 одсто опаснији него досадашњи.

"Ми имамо дојаве за умрле, још нису формално пријављени и прошли кроз сустав, али у петак смо имали информацију да их је девет умрло нажалост од грипе. Прошле сезоне у истом раздобљу је 15 умрло од грипе, с тим да је велика могућност да ћемо у наредном периоду имати још случајева умрлих од грипе", навео је епидемиолог Службе за епидемиологију заразних болести у Заводу за јавно здравство Хрватске Бернард Каић.

За ефикаснију борбу против грипа, доктори препоручују већ познату формулу – много течности, лијекова за снижавање температуре и мировање. Ипак, оно најбитније што би сваки грађанин требало да уради јесте да се на почетку сваке зимске сезоне вакцинише.